torsdag 28 juni 2018

David puma och drottning silvia

Alltid bra pris och fri frakt över 2kr på Pumas. David puma har en historia att berätta och han väljer att skriva den som ett brev till drottning Silvia , det längsta hon någonsin fått. Han skriver om sin mor Ester, den svarta horan från Brasilien som blev svensk medborgare ett tiotal år efter att Silvia blivit drottning i Sverige.


Axel Åkare hämtar Ester från en bar i hamnkvarteren i São Paulo och för henne till Bolmen i Småland. Deras son David är två månader och Ester vet ännu inget om den djävul som bor i maken.

David Puma har en historia att berätta och han väljer att skriva den som ett brev till drottning Silvia , det längsta hon någonsin fått. David Puma och drottning Silvia av Raneli Björn: Hur långt ut i rymden når barnaskrik och arma kvinnors klagan? Hon har ju också bott där. Det är en spännande titel och en god idé, men texten övertygar inte som Davids text.


Det var svårt även med David Puma , för varje gång jag tog upp den i början tänkte jag på glansiga läppar och vitt linne. Men det kom jag över till slut. Nu skriver David Puma detta brev till drottning Silvia av ett skäl.

Inga masker, inga fraser, ingen politisk talekonst får dölja den sanningen, som är den viktigaste av alla. Alla liv är lika mycket värda. Mor Ester och drottningen har samma rötter i Brasilien, men avstånden är olika till horkvarteren i São Paolo och till torget i. I ett brev till drottning Silvia berättar David om modern Ester, prostituerad från Sao Paulo som kom till Sverige på 70-talet. De bor först i Småland men flyr från Esters make till Rinkeby där hon o David skapar sig ett nytt liv.


Drottning Silvia : en jubileumsbok. En ung man i Rinkeby, hittebarn från Brasilien, berättar om sitt och sin mammas liv i ett brev till drottning Silvia. Efter år av förnedring flyr hon och David till Rinkeby, en plats där hela världen ryms på en kvadratkilometer och fler än hundra olika språk talas. David är dömd till livstids fängelse, men kärleken och sorgen upphäver tyngdlagen och varje kväll flyger han över muren till sina barn, medan vakterna räknar fångarnas kroppar och glömmer bort själen. De förstår inte att han rymmer.


Hans vingar är två av Guds bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott och du skall inte dräpa. Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. Förutom drottning Elisabeth II så finns det bara en till kvinna som har sitt ansikte på pengarna.


Ett riktigt billigt vitt vin duger gott åt kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Björn Ranelid Sök bok, författare. Vill du stötta Ordfronts verksamhet? För Alice Ehrlén och Youssef Jawady, majblommeförsäljare från Barkabyskolan blev det en nervös och lång väntan innan de fick träffa drottningen. De tog ett gemensamt beslut att vända blad och fortsätta tillsammans.


Otrohet är ett svek som kan skada tilliten för lång tid framåt. Kamelbonden Bengt Erlingsson blev vittne till ett explosivt känslodrama mellan kungen och Silvia. Man tog då beslutet att köra drottningen till sjukhuset för provtagningar och observation.


Vi diskuterar boken och dess karaktärer och drar hela tiden paralleller till våra egna erfarenheter och liv. Karaktärerna i boken är skapade med mycket fantasi. Den ena personen knasigare än den andra, på ett alldeles underbart sätt.


Händelser vi förfasar oss över varvas med händelser vi skrattar gott åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg