fredag 15 juni 2018

Systemteori skola

Se foton på gamla klasskamrater! Gunnar Cardell skriver om skolan utifrån ett systemteoretiskt perspektiv. Systemteori i praktiken Konsten att lösa problem och nå resultat Systemteori handlar om att hitta lösningar på problem och åstadkomma förändring. Om att förstå helheter, relationer, funktioner, sammanhang och mönster. Denna bok förklarar hur systemteorin fungerar i praktiken.


Anna har även gett oss tips på litteratur som skulle kunna vara av värde för oss.

Hon har också gett oss namn på skolor som arbetar utifrån det systemteoretiska förhållningssättet. Hur ser kritiken av systemteori ut? Eller är systemteori och socialkonstruktionism pseudovetenskaper?


Det våras för karriärtjänster i skolan – igen. Nya statliga pengar ska göra lärarjobbet mer attraktivt och få fler lärare att vilja arbeta i utanförskapsområden. Men för att både lärare och skolledare ska kunna utvecklas i sina jobb måste de få tydliga uppdrag och avsatt tid för fortbildning. Uppsatser om SYSTEMTEORI SKOLA.


Systemteori ” är det ord som först lämnar Ing-Marie Tjulanders läppar när hon ska beskriva kommunens kvalitetsarbete.

Hon är utvecklingsledare på bildningsförvaltningen och beskriver teorierna om hur allting hänger ihop. Hur helheten består av delar och delarna bildar en helhet. KASAM och systemteori , inklusive Bronfenbrenners ekologiska modell, utgör uppsatsens teoretiska utgångspunkter. Det ligger i systemteorins karaktär att teorin utvecklas genom analys av de system som studeras. När systemteoretiska begrepp och principer tillämpas inom olika vetenskaper medför detta också att teorin utvecklas och prövas.


Inom ekologin har bland andra Howard T. Odum, Eugene Odum och Fritjof Capra arbetat med systemteori. Att kursdeltagarna ska utvecklas i sin yrkesroll. Att utveckla förhållningssätt till individen, familjen och nätverket som bygger på systemteori med inslag från kognitiv beteendeterapi. Att ge möjlighet för deltagarna att utveckla sin personliga stil. När jag ska förklara systemteori för individer och grupper brukar jag med glimten i ögat fråga ”Har ni tänkt på att allting hänger ihop?


Systemteori är en teori som ser allt mänskligt handlande och mänskliga problem som något som sker och uppstår i ett samspel mellan människor och som inte kan förklaras av den enskilda individens inneboende egenskaper. Vi blir således till i våra realtioner. Skolan har i uppdrag att förmedla och förankra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället.


Skolan ska förmedla de mer beständiga kunskaper som utgör den gemensamma referensram alla i samhället behöver (Lgr 1 Kap 1). Som familjeterapeut ska du agera som en förmedlare. Du är ett aktivt bollplank i olika relationer, som ska hjälpa familjer att komma fram till sina egna lösningar.


Din roll är på så sätt inte någon som bestämmer eller styr.

Du är mer passiv, du ställer frågor och vägleder. På Sjöstadsskolan vill vi förenkla, standardisera och effektivisera vårt arbete, så att vi får tid över till kollektivt lärararbete. Se gärna filmen ovan som. Att läsa en bok om systemteori är kanske inte den första tanken som slår en i rollen som IKT-pedagog.


Trots det är det just det som jag har gjort. Faktum är att ju längre vi har jobbat som IKT-pedagoger inom Kalmarsunds gymnasieförbund ju tydligare har det blivit att tänka mer i termer av system och strategier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg