fredag 22 juni 2018

Jämställdhet i media

I Sverige var siffran något högre, procent. Ska man synas i svensk media ska man vara man, medelålders, ha makt och gilla sport. Vill man vara osynlig – då ska man vara en äldre kvinna som diskuterar omsorgsfrågor.


En analys av hur - Media spelar en viktig roll när det gäller att konstruera, förändra eller som i det här fallet befästa stereotypa. Kontaktperson för media jämställdhet i media.

I dag, den åttonde mars, firar vi kvinnodagen. Det är en dag som är lämplig för en tids eftertanke och reflektion kring jämställdheten i vårt. På Meg – Mediedagarna – på Svenska Mässan i Göteborg – står jämställdhet och mångfald inom media i fokus i flera programpunkter. Bland annat kommer Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér till Meg. Argumenten för den stora snedfördelningen i media , och speciellt i film och tv-serier, brukar handla om att män inte vill se kvinnor eller inte kan identifiera sig med kvinnor, och att filmer med kvinnor i huvudrollen eller som hjältar helt enkelt inte blir lönsamma.


Jag tror att det handlar om träning. För att få förståelse för villkoren i arbetslivet måste strukturer på samhällsnivå synas så väl som val på det personliga planet.

Sett till världen i stort går jämställdheten i media framåt. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fre säkerhet och hållbar utveckling. Medier och jämställdhet i ett globalt perspektiv - ett komparativt projekt om kön och journalistik. Projektet undersöker kön och jämställdhet i nyhetsmedierna i olika länder i världen.


Ny bok om jämställdhet i media. Boken Making Change – Nordic Examples of Working Towards Gender Equality in the Media finns nu att köpa eller ladda ner gratis. Regeringen vill öka jämställdheten vid rekrytering av professorer till högskolan.


Bland de tekniska lärosätena råder det delade meningar om hur man ska jobba för att få in fler kvinnor. Professor Ylva Fältholm uttalar sig för Luleå tekniska universitets räkning. Exempel på insatser UN Women arbetar i Mellanöstern och Nordafrika med att engagera män och pojkar, exempelvis genom kampanjen Because I’m a man som fått stort genomslag i bland annat Egypten, Marocko och Palestina.


Den handlar om FN:s kvinnokonvention och om Peking-plattformen. Arbetsgivarens ansvar för mångfald och jämställdhet. Jämställdhet är en mänsklig rättighet är namnet på den här hand-boken.


Lagen kräver en skriftlig plan för arbetet med diskrimineringsgrunden – kön, kallad ”jämställdhetsplan” i lagen. Diskrimineringslagen reglerar de aktiva åtgärder som arbetsgivare måste bedriva gällande kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. De första stegen mot jämställdhet.

Så småningom även till universiteten. Men det var svårt för flickor att skaffa sig de förkunskaper som krävdes. Statens medieråd har inlett arbetet med att, på regeringens uppdrag, kraftsamla kring medie- och informationskunnighet, MIK. Studien ger handfasta rekommendationer, i både teori och praktik, om hur jämställdhet främjas genom media och hur media blir mer jämställt.


Unesco bjuder in journalister, föreningar och privatpersoner att bidra med idéer om hur en global allians för jämställdhet i media ska se ut och vilka frågor som ska prioriteras. Den nordiska antologin om jämställdhet i media : Making Change: Nordic Examples of Working Towards Gender Equality in the Media uppmärksammades internationellt under förra veckan. Boken integrerades dels under två sidoevent under CSW och recenserades även i Huffington Post. De lärare som jag har intervjuat har fått frågor om både vilket ansvar de känner för att undervisa och diskutera jämställdhet , samt hur mycket de reflekterar kring jämställdhet i sin planering och val av läromedel.


Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Vi främjar hållbara villkor för forskning och utbildning genom kunskap om genus och andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg