onsdag 20 juni 2018

Hundvakten till sjöss

Signalerna går från en till åtta, och åtta glas är fyra timmar eller lika lång tid som en normal vakt (ett arbetspass ombord). Alle man på däck – livet till sjöss ! Många dukade under, andra rymde och kom aldrig hem igen. Sjö­män­nen i handelsflottan hade tuffa och slitsamma liv och de är väldoku­men­terade i arkiven.


Har du sjömän i släkten kan du i många fall få veta mycket om vad som hände dem. Dag ut och dag in med bara vatten vid horisonten.

Rovor, välling och salt sill till frukost, lunch och middag. På långfärder tog man med sig kreatur ombor levande grisar och höns som skulle bli mat. Flera veckor och ibland månader till sjöss innebar att det inte gick att köpa färsk mat. Väl ute till sjöss så vart det Styrbordsvakten som åter igen satte det första seglet, vilket var Stagfocken.


Inte långt efter det så satte babord Klyvaren. Verksamheten under dagen har varit väldigt låg och även fast att fartyget att rört på sig så har babordsvakten gjort sitt bästa för att hålla humöret på topp. Ord som används till sjöss En liten ordlista för att klara livet i shippingen.


Aframaxfartyg - Tankfartyg på upp till 120.

No rest for the wicked! Jag tror jag tar det passet - fardig lagom till morgonfikat och sen en lugn dag under de fladdrande seglen. Han kunde ge order till rorsman att falla av för att fartyget skulle luta mindre på kryss så att kocken Ahlberg inte skulle grädda långpannkakorna ojämnt. På själva julafton var man på väg in i hamnen med ”Ceylon” när det blåste upp till storm. Huvuddäck - Översta genomgående däcket som ej är överbyggnadsdäck.


Hydrofon - Anläggning för ubåtsjakt. Hyra - Vedertaget uttryck för sjöfolks avlöning. Hyssing - Grovt tjärat snöre som användes till bänslingar. Hytt - Sjömannens bostad ombord. Hålla - Används i många sammanhang.


Sjömanskap är förmågan att på rätt sätt hantera en farkost till sjöss. Gott sjömanskap kräver bl. Sjömärken är fyrar, båkar, kummlar, stångmärken, tavlor, märken, bojar och prickar.


Fötterna värkte efter de nyinköpta bootsen och värmen gjorde sitt till. Jag tog av mig de av fosfat nedsmetade dojorna och satte dem i papperskorgen för senare rengöring. Nästa dag var vi åter till sjöss bound Landskrona som det stod i telegrammet.


Den friska havsvinden tillsammans med andrens vattenslang svepte bort den kvarvarande. Du kan tillbringa julen ensam eller med andra, oavsett vad du väljer har vi samlat ihop ett antal förslag till dig.

Kicka igenom det här galleriet och hitta ett nytt och spännande sätt att fira jul på i år. Pizarro seglade till Ecuador med Alonzo de Ojeda. Det var Alonzo som grundade staden San Sebastian i Colombia. Deras vardag såg ut så här: 00. Första vakt Som ni kanske märker så är det nästan alltid fyratimmarspass.


Det går att söka efter, eller erbjuda sina tjänster, som hundvakt eller hundrastare och man kan även söka efter någon som vill ta hand om sin hund i det egna hemmet eller någon som kan tänkas ta hand om hunden hemma hos sig själv. Priserna sätts av dem som erbjuder sina tjänster. Här ombord går det fint. Vi har lektioner på natten i navigering, radar och andra detaljer som hör till bryggtjänsten.


Jag fick beröm av överstyrman när jag lossade buren i Cartagena. Jag har lärt mig mycket må ni tro. Varenda dugg kom iland. Vi kastade loss och började gå vakt igen efter lunch.


Gå vakt” = börja gå skiftgång så att det alltid är någon vaken. En bra vakt, tyst och lugnt. Men naturligtvis slitsamt också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg