måndag 25 juni 2018

Borderline mamma

Mama är läsarnas mammagrupp de luxe, självklara mötesplatsen för alla fantastiska mammor. Just nu ingår: Eucerin-kit värde 745kr! Beställ smidigt online.


Mamma med borderline ? Det finns ju ganska många som blivit svikna av främst sina fäder. Men de flesta verkar ha en god mamma att kompensera detta med. Min mamma är elak,borderlinelabil,ständigt på gränsen att slå över åt ena eller andra hållet. Trebarnsmamman Sofia fick diagnosen borderline för tre år sedan.


Det var skönt att äntligen få veta vad som är fel. Jag har vandrat runt i psykiatrin sedan jag fick min första depression i gymnasiet, berättar hon för mama. Jag vet inte om din mamma har borderline eller vad som är hennes fel. Och hon har säkert goda egenskaper också. Men hon tillhör den minoritet av föräldrar som faktiskt bryr sig oerhört mycket mer om sig själv än sina barn.


Borderline mamma

Och det kommer aldrig någonsin att ändras. Jag tror du måste inse det, att hon inte vill dig väl. Kan man bota borderline ? Det beror på att BDP klassas som en så kallad personlighetsstörning: den har uppstått tidigt i livet och är därför en del av individens psykologiska paket. Flickan har under sin uppväxt alltid glorifierat sin mamma.


Det har varit dom två mot världen och alla orättvisor (som en person med borderline kan uppleva). Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Anhörig till någon med borderline ? Många som är anhörig till någon som har borderline känner ofta ett stort behov av stöd. Ofta lider många anhöriga av en stark oro för personen samtidigt som relationen till personen med borderline kan vara mycket påfrestande. Personer med borderline kan vara känsliga för händelser eller beteenden som för friska individer anses vara småsaker.


Exempelvis kan en person med borderline bli arg eller må dåligt över mindre separationer, såsom semestrar, arbetsresor, eller liknande, om det innebär att de separeras från dem som de står nära. Karins mamma kunde svänga från att vara rolig och spirituell mamma till elak satkärring på en sekund. Idag vet hon att mamman har en borderlinestörning – men som barn kunde hon bara ana att något inte var som det skulle.


Du känner igen mig på hatten”, säger Karin innan vi ska träffas. Att fundera sig tillrätta över sin borderline är ungefär lika görligt som att fundera sig tillrätta över en förkylning eller influensa. I termer av väsentligheter kan man inte mer än härda ut, och hoppas att ohälsan ger med sig.


Borderline mamma

De omotiverade humörsvängningar, som en person med borderline kan ha, kan göra det svårt för barnet att förstå mamma och känna sig trygg med henne. Borderline är en mångfacetterad störning med dyster prognos. Under det första året grundläggs anknytningen och anknytning har stor betydelse för hur barnets psykiska hälsa blir senare i livet.


För oss med trasslig barndom är mycket av det som finns att läsa kluvet att ta till sig på rätt sätt. Forskning har visat att mammor till personer med borderline ofta har psykiatriska diagnoser. En studie visar att har en psykiatrisk diagnos där depression och alkoholism är vanligast. Samma studie visade att bara av kvinnorna i studien fick barn. Av dessa tycker jag att borderlinen är värst.


Borderline mamma

Jag vill främst ha svar från er som har en mamma som har borderline eller annan psykisk problematik samt har egna barn. Tror att det är svårt för någon som inte har det att komma med vettiga. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg