tisdag 19 juni 2018

Hönor utan tupp

Ruvningsbenägna hönor. Vissa hönor är mer ruvningsbenägna än andra. Då ligger hönan i sitt rede hela dagarna och går bara upp då och då för att äta och dricka och sträcka på benen lite.


Kan jag få kycklingar om jag inte har någon tupp ? Att omgivningen inte tillåter att du har tupp betyder dock inte att du måste välja bort små duniga kycklingar.

Vill man ändå ha kycklingar kan man köpa befruktade ägg av någon lantligt placerad hönsgår förutsatt att någon av ens hönor vill ruva, berättar Karin Neuschütz. Men om du bara får en ruv-villig höna , kan du köpa färska befruktade ägg från någon annan hönsuppfödare som har tupp. Fråga gärna uppfödaren så att han vet så att befruktningen på äggen har varit bra.


Om hönor tål kyla rätt bra så är det värre med värme. Varma sommardagar måste det därför vädras ordentligt i hönshuset, varmare än grader bör det helst inte vara. För att må bra måste varje höna ha minst en halv kvadratmeter yta inomhus.


Du måste se till att alla höns i din flock är friska och utan några parasiter eller infektioner. En tupp kan para sig med flera hönor om dagen.

Parningsprocessen kan vara krävande för hönorna eftersom det innefattar att plocka delar av hennes fjäderskru vilket ibland kan ge sår. På slakteriet bedövas hönorna med gas eller el (9). Vid elbedövning hängs hönorna upp i benen vid fullt medvetande och får sedan huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad.


Efter det skärs halsen upp. De hönor som inte dödas på slakteri dödas genom att gasas ihjäl på gården. Tuppen har sex så ofta andan faller på Men befruktningen sker relativt långt innan hönan lägger sitt ägg så man kan inte veta vilken tupp det är som är pappan om man har flera tuppar. Vill man ha kycklingar så plockar man ett gäng och lägger på värmning, antingen i en äggkläckningsmaskin eller under en liggsjuk höna. Hönan eller ägget, vad kom först?


Den eviga frågan utan självklart svar. Säkert är att utan hönan blir det inga ägg och utan tuppen blir det inga kycklingar. Men allt börjar med ljuset. Det är tuppen som letar efter mat och håller koll och varna för faror.


En bra tupp provar även ut bra reden för sina hönor. Han håller ordning i flocken och minskar risken för bråk mellan hönorna. Om tuppen befruktar ägget påverkas hönan hormonellt, så hon vet att ägget kan bli till en kyckling.


Hönor trivs med tupp ! Det gör att hon ruvar på ägget och håller det varmt.

Om ägget inte är befruktat lämnar hönan ägget som det är. Att dagens hönor lägger ägg året runt beror på att människan har avlat fram den egenskapen. Våra tama familjemedlemmar bor i ett hönshus på vår stora. Det beror nog på att de första hönorna gick utan tupp. Tuppen är bossen men era hönor tycker antagligen att de klarar sig bra utan någon som styr dem.


De vill helt enkelt bestämma själva. Att flytta dem till ett ställe de inte varit på tidigare kan kanske hjälpa, om ni har möjlighet förståss. För äggproduktionen är tuppen inte nödvändig, däremot blir det inga kycklingar utan tupp.


Han brukar även ha en lugnande inverkan på flocken, varnar för faror och letar upp mat. En frisk höna värper upp till 2ägg om året till cirka fem års ålder. En väldigt intressant anmärkning kring detta är att tuppen ALDRIG gått på min hun trotts att hon är lite oförsiktig och kommer springandes mot dom ibland. Hon kan gå fram och äta med dom utan att tuppen bryr sig.


Det hönor behöver för att må bra är i stort sett en lämplig bostad med sittpinnar och reden, möjlighet att gå ut, rent vatten och mat. För hönor utan tupp blir inga glada hönor. Och så behöver de en tupp. Om man vill ha höns i stan bör man kolla med sin kommun först.


Inte alla tillåter en galande tupp i villakvarteren. En hane kallas för tupp , en hona för höna och en unge för kyckling. I Europa är idag ca 1raser listade och på andra världsdelar finns fler av dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg