torsdag 28 juni 2018

Besittningsrätt hyresrätt barn

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten.


Huvudregeln är att hyresrätt inte får överlåtas från hyresgästen till annan person utan hyresvärdens samtycke, se § st.

Denna besittningsrätt är dock mycket svagare i jämförelse med den besittningsrätt som gäller vid ett förstahandskontrakt. Det krävs således mycket starkare skäl för att en sambo som inte har barn med den tidigare hyresgästen för att denne ska få ta över hyresrätten. Vem eventuella barn ska bo med eller vem som har huvudansvaret för barnen.


Vem som har svårare att på annan väg skaffa en bosta (ekonomi, tid i bostadskö, nätverk i form av släkt, vänner, kontakter, etc). Om vi senare skulle få barn , vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning.


Det betyder att du inte har rätt att få avtalet förlängt mot hyresvärdens vilja.

Besittningsskydd i andra boendeformer än hyresrätt. Ytterligare en aspekt att tänka på för en bostadsrättsförening som hyresvärd är att ett avtal om avstående av besittningsrätt bara gäller mot den som faktiskt skrivit på avtalet. Det är möjligt att ärva en hyresrätt under vissa förutsättningar. I hyreslagens § andra stycke finns en regel som tillåter din fru att ärva hyresrätten.


Då har hon samma rättigheter som de du har nu. Sammanfattningsvis kan alltså din fru ärva din hyresrätt och föreningen kan inte tvinga henne att köpa ut den. Att hyresrätter räknas som gemensam bostad framgår av kap. Observera dock att lägenheten måste ha varit just gemensam. Detta innebär förenklat att båda makarna ska ha bott tillsammans i lägenheten.


Frågan blir då hur man bedömer vem som har störst behov av att behålla lägenheten vid en skilsmässa. Så om ena parten skall ha barnen större delen av tiden så är det den parten som får bo kvar. När det kommer till bostadshyresgäster brukar man tala om ett direkt besittningsskydd medan lokalhyresgäster istället har ett indirekt besittningsskydd. Jag och min man ska skiljas efter ett långt äktenskap.


Vi har två vuxna söner, och år gamla. Denna stuga köpte vi för över år sedan för att den skulle stanna “inom släkten”. Man brukar säga att ett kärt barn har många namn och detsamma gäller för besittningsskydd eller även kallat för besittningsrätt.


Det här är regler som kan vara lite svåra att förstå och som många hyresvärdar som hyr ut sin lägenhet eller hus kan vara oroliga för.

Som hyresgäst har du möjlighet att överlåta din hyresrätt till en närstående som du varaktigt sammanbor med (kap. § jordabalken). När en fastighet ombildats från hyresrätt till bostadsrätt avstår nästan alltid någon från att gå med och stannar kvar som hyresgäst. Föreningar brukar ofta föredra att lokaler är hyresrätt i stället för bostadsrätt eftersom man då bland annat kan ha bättre kontroll över vad lokalerna används till. Har du ett normalt förstahandskontrakt på din hyresrätt har du besittningsrätt. Det finns situationer där annan närstående, än make eller sambo, kan ha rätt att ta över en hyresrätt utan att hyresvärdens godkännande krävs.


Dessa situationer, som regleras i 12:JB, är när någon närstående till hyresgästen varaktigt sammanbor och hyresnämnden lämnar tillstånd till att hyresrätten överlåts. Om sambon som avlidit har barn kommer de att ärva med lika delar. Skulle något av barnen gått bort eller avstå sitt arv kommer dess barn att ärva och så vidare.


Om det har skrivits ett testamente där arvet testamenteras bort kommer bröstarvingar som barnen kallas att kunna få ut sin laglott vilket är hälften av vad de annars skulle. Fast egendom som inte är gemensam samboegendom kan aldrig övertas. För övertagande av bostad berr på vem som är i störst behov av den.


Den som övertar en bostad ska ersätta den amndra sambon dess värde. Om samborna inte har barn eller har haft barn måste det finnas starka skäl till att man kan överta en bostad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg