tisdag 2 juli 2019

Kvinnor och män i massmedia

Behandlas kvinnor och män olika i massmedia ? Poserande, eller rakt upp och ner? Bilder är en viktig del av mediernas berättelser. Bilder kan avslöja avsändarens normer, värderingar och uppfattningar. Män tenderar att skildras som aktiva, med egenskaper som beslutsamhet, styrka och mo medan kvinnor avbildas som mer passiva. Are female politicians portrayed and described differently than male politicians, in the Swedish print media?


Kvinnor och män i massmedia

Written in Swedish with a summary in English. Granskning av makt och makthavare är ett av mediernas viktigaste uppdrag och i en jämställd politisk miljö bör uttalanden och ageranden bedömas utifrån lika. Och män har i alla tider och i olika kulturer fått bästa bitarna. Men de männen är ju döda nu och man ärver ju inte sina föräldrars proteinförråd så att säga. Om en man och en kvinna idag får precis samma föda under sin uppväxt kommer kvinnan över lag ändå vara kortare, eller?


Det borde vara tvärtom. Under en tidsaspekt har förväntningar och krav på hur kvinnor och män ska vara för att vara rätt förändrats. Genusfotografen har många gånger visat på hur män och kvinnor syns på bilder på olika sätt. Män på bild får signalera makt medan kvinnor fotograferas ovanifrån för att se små ut och ler för att visa att de är snälla och glada. Men allt för ofta ser jag skillnader i hur män och kvinnor porträtteras i allt ifrån på tv till tidningar.


I tidningar, reklamer och i tv ser vi varje dag män och kvinnor och dessa framställs på olika sett beroende på vilket kön de tillhör. Massmedia har med andra ord en stor betydelse för hur samhället anser att man och kvinnor ska vara och vilka ideal som ska vara aktuella. En eventuell skillnad mellan kvinnor och män behöver därför inte vara orättvis. Vidare resulterade undersökningen i att det i artiklar skrevs på ett sätt som kan ge läsaren möjlighet att känna empati för hemlösa kvinnor. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna.


Alla är ni ett i Kristus. Och ändå: i Herren kan inte kvinnan tänkas utan mannen och inte heller mannen utan kvinnan. Ty liksom kvinnan har kommit från mannen , så blir också mannen till genom kvinnan , och allt kommer från Gud. De osakliga könsskillnaderna är särskilt tydliga bland patienter som är 31–år, som inte har barn, som är högutbildade, som har en relativt hög inkomst och som företrädesvis arbetar i mansdominerade branscher.


Kvinnor och män i massmedia

En uppsats om Islam, med fokus på fyra olika områden: de fem pelarna, Islam i massmedia , kvinnor i Islam och deras bärande av slöja samt Koranen. Mannen har inte sagt något eftersom han fortfarande lyssnar och ser ingen poäng i att avbryta för att visa detta. Han är ju van vid män och de pratar i långa repliker.


Både män och kvinnor använder stödsignaler, men inte på samma sätt. FN och EU har i flera handlingsplaner och resolutioner konstaterat att sexuella stereotyper är ett hinder för jämställdheten. FN:s Kvinnokonvention och Handlingsplanen från Peking slår tydligt fast att stater är ansvariga för att motverka stereotypa skildringar av kvinnor och män. Men de har ofta svårt att få med sig männen , som istället kan vakna till och höra av sig när partnern redan packat väskan och är på väg ut genom dörren, säger Alf B Svensson, leg. Bläddra dig vidare i galleriet för att läsa mer om hur män och kvinnor hanterar skilsmässor.


Till följd av den könssegregerade arbetsmarknaden finns det skillnader i arbetsmiljö mellan män och kvinnor , och kvinnors arbetsmiljörisker synliggörs och åtgärdas inte i tillräckligt hög grad. Liknande mekanismer som påverkar kvinnor gäller också för män. Nu ska även de vara sexiga och vackra. Hur påverkar det unga kvinnor i dagens samhälle? I och med att man i tonåren går igenom en stor kroppslig och identitetsmässig process blir man särkilt påverkbar.


Med förväntningar och krav på könen, en tydlig löneklyfta och ett land ordnat efter patriarkala strukturer kan vi inte nöja oss. För att bli ett land där alla har samma förutsättningar i livet, oavsett kön, behövs mycket förbättras. Därmed kan vi inte säga att det är jämställt mellan kvinnor och män i Sverige. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Statistiken visar också att kvinnor oroar sig mer, upplever sin hälsa som sämre samt redan i skolan är mer stressade än män.


Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg