tisdag 7 november 2017

När bestäms könet på ett foster

När bestäms könet på ett foster

Då fostret ännu inte kan andas själv, får det i sig syre och näring via moderkakan. Denna veckan bestäms vilket kön barnet kommer att få, men det går än så länge inte att se på ett ultraljud. Könet bestäms då spermien åker in ägget och det stängs för alla andra spermier. Vad är det som avgör om ett foster blir hona eller hane, flicka eller pojke.


När bestäms könet på ett foster

Förvånande nog är skillnaderna mycket stora mellan olika djurgrupper. Hos vissa ryggradsdjur, bland dem människan, bestäms könet av genetiska skillnader mellan honfoster och hanfoster. I ägget väntar kvinnans arvsmassa med lika många kromosomer.


Det är hälften av barnets totala arvsmassa. Vissa spermier bär på anlag till en flicka, en X-kromosom, och vissa på anlag till en pojke, en Y-kromosom. Det finns många teorier om hur man kan påverka könet på ett kommande barn, men det finns inte belägg för att de stämmer. Det kan bli ett tryck mot magen, men det gör inte ont. Undersökningen brukar ta ungefär minuter, men kan ta längre ti till exempel om det finns fler foster än ett.


Efteråt kan det kännas lite kladdigt på magen efter gelén, men det finns papper att torka med. Du kan ofta få eller få köpa en ultraljudsbild. Analys av foster -DNA kan minska behovet av mer riskfyllda metoder för fosterdiagnostik. Metoden testas också för screening av fostrets blodgrupp.


Testet är helt enkelt farligt. Det kan leda till att bebisar aborteras enbart på grund av att de har fel kön , säger Michaela Aston som är taleskvinna för stiftelsen Life. Magnus Nordenskjöld ser risker med metoden när den används i privata syften.


Vi är rätt kritiska till den här typen av användning. Många blivande föräldrar vill veta om det ska bli en pojke eller en flicka. Det har i regel inget medicinskt intresse att veta könet på det väntade barnet, och det är förstås mycket viktigare att få den medicinska delen av undersökningen utförd under bästa förutsättningar. Från detta centrum skickas en cellsträng ut rätt över skivan. Embryot får en ryggsträng eller blivande ryggrad.


Huden ovanför hårdnar och veckar sig till ett dike, nervdiket. Det andra lagret börjar dela upp sig i. Fortfarande syns det normalt inte utanpå magen att ett barn håller på att bildas inne i magen. Har ni inte skrivit in er på mödravårdcentralen nu så bör ni göra det snarast. Kön är en beteckning som används för att bland arter som fortplantas genom sexuell förökning skilja på individer beroende på vilken typ av könsceller de producerar.


De individer som producerar ägg kallas honor (honkön) och de som producerar spermier kallas hannar (hankön). Växter kan ha han- och honkönsceller på samma individ. Tecken nummer - Hjärtats hastighet kan avslöja barnets kön.


Tempot på hjärtslagen sägs kunna förutspå om du är gravid med en pojke eller flicka. Det innebär att under den tid på året när klimatet är bäst för nyfödda, under sommarmånaderna, föds det flest pojkar. Naturen förstår att manliga foster och nyfödda är mer sårbara än kvinnliga och försöker ge pojkar ett försprång, säger dr Angelo Cagnacci. Tvillinggraviditet inträffar faktiskt på ett annat sätt från början av singleton graviditet. Det kan dock ta lite tid att avgöra om det finns mer än ett foster i livmodern.


Att bara kunna bestämma könet på ett foster är helt ointressant för svensk sjukvår utom i de få fall där det finns en könsbunden genetisk sjukdom i släkten. Men då vill man oftast samtidigt få reda på om det finns en kromosomavvikelse eller inte hos fostret, säger Fredrik Mertens, överläkare vid avdelningen för klinisk genetik på Skånes universitetssjukhus i Lund. Ultraljud kan avslöja fostrets kön tidigast vid veckor. Man behöver bra vinklar för att se det. Ibland är fostrets placering svår och det blir svårt att säga vilket kön det blir, säger barnmorska Milling.


Fostrets kön har sällan medicinsk betydelse och man upplyser inte om det rutinmässigt vid kontroll på sjukhus. En av de första saker ett par ofta frågar är , Kan du berätta vilket kön barnet ? Det finns flera sätt detta kan ske. Detta för att få en indikation på om ditt foster har kromosomavvikelser.


I en del landsting erbjuds KUB även till personer under år. När kan vi få reda på ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg