tisdag 14 november 2017

Maya buddhismen

Maya (sanskrit: māyā, av mā inte och yā detta) är ett begrepp inom hinduism och buddhism med flera betydelser. Vanligen syftar det på sinnevärldens universum som skapats av brahman, vilket upplevs som bestående av en stor mängd separata ting. Maya is one of three causes of failure to reach right belief. The other two are Mithyatva (false belief) and Nidana (hankering after fame and worldly pleasures). Illusion ( maya ) means mistaking one thing for another, holding on to something to be true, which in reality is not, like mistaking a snake for a rope or a rope for a snake.


Illusion also arise when you cannot trace the effect to its cause or when you trace to a wrong cause.

Især skoler som advaita vedanta og vedanta fremstiller maya negativt, mens senere tænkere som fx Ramanuja og Ramakrishna vender mere eller mindre tilbage til den mere positive udlægning af udtrykket og ser maya som det dynamiske udtryk for Guds eksistens. I buddhisme anses maya som et negativt begreb. Maya kan därför inte heller finnas utan Brahman. Enligt hinduismen så skapas universum om på nytt som i en cirkel, de är alltså oändligt.


Fast innan det skapats på nytt så tar det tid för att det tar en väldigt lång tid för Maya att skapas om igen. Brahma finns i allt och han finns även i alla människor. De två huvudinriktningarna är Theravada och Mahayana.


Buddhismen och samhället.

Mara (på sanskrit och pali: skaparen av död) är personifieringen av ondska i buddhismen , och således buddhismens motsvarighet till Djävulen. Mara är en gud vars främsta mål är att förhindra medvetna varelser från att nå nirvana. Därifrån spreds den sedan till Korea år 37 vid år 5hade buddhismen börjat genomsyra hela det koreanska samhället. Mellan år 5och 6blev buddhismen Koreas statsreligion och blev allt mer betydelsefull, där i vissa perioder munkarna hade mer makt än de som styrde landet. When Upagupta entered samadhi, Mara approached him and slipped a jade necklace around his neck.


Upagupta reciprocated by transforming the corpses of a man, a dog, and a snake into a garland and gifted it to Mara. Maya betyder att världen inte är verklig utan endast en illusion vilket kan jämföras med Matrix. Ibland sägs det att det är gudarna som leker med sin illusionskraft.


Det som inte är brahman är endast en synvilla i människans värld och materiella ting är värdelösa vilka man inte ska luras att uppskatta. En vecka efter hans födelse dog hans mor, drottning Maya , och den lilla prinsen uppfostrades av sin moster, Pajapati. När en vis man förutspådde att barnet antingen skulle bli en stor och mäktig kung eller en berömd helig man, föredrog kung Suddhodana att se till att hans älskade son skulle växa upp till kung. Den verklighet, som människan upplever med sina sinnen, är inte den sanna verkligheten. Sinnenas värld är en illusion, maya , som döljer den sanna verkligheten, som man skall sträva efter.


Yoga är den kroppsliga och själsliga disciplin man underkastar sig då man vill uppnå förening med Brahman. Inom judendomen, kristendomen, islam, hinduismen och buddhismen förekommer olika sätt att se på döden samt vilka begravningsritualer som ska tillämpas. I den här artikeln presenteras några enkla fakta om världsreligionernas syn på vad som händer efter livet och hur de döda ska hanteras.


Men hvad bør man, som minimum, vide om buddhismen ? Få styr på de vigtigste ting at vide om den populære asiatiske religion, i denne oversigt over vigtige ting at vide om buddhisme.

Den ceremoni som avslutar Vassâna kâla kallas Kathina. Ordet Kathinas innebörd - mäktig - kraftfull - stark har samband med de tre punkterna ovan. Eftersom buddhismen växte fram ur hinduismen behöll den en del av de grundläggande tankarna, bland annat den om karma och återfödelsen.


Maya , fru till Suddhodana Gautama (härskare i Sakya), hade varit jungfru trots de månaderna av sitt äktenskap. Enligt legenden drömde Maya att hon hade blivit genomborrad av en elefant, och tio månader senare födde hon en son i Lumbiniparken, som kom ut ur hennes sida medans hon höll sig fast i ett fikonträd. Inom buddhismen och kristendomen så får man be när man vill och var man vill men de flesta väljer ändå att söka sig till sitt tempel, speciellt inom kristendomen som då beger sig till kyrkan.


Quiz - buddhismen Testa dina kunskaper, vad kan du om buddhismen ? I viss mening är den mera filosofisk än religiös då dess lära inte refererar till någon specifik gud utan snarast handlar om en viss insikt om livet som går tillbaka på en dödlig varelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg