torsdag 9 november 2017

Känd platå på kreta

Följ med Apollo till Kreta. Boka din drömsemester redan idag! Här finns de bästa familjehotellen. Upp till rabatt i Kreta. Sista minuten-erbjudanden.

Det spelar ingen roll vad man vill se eller göra på semestern, du finner det på Kreta : bada och sola på kilometerlånga sandstränder, dyka i kristallklart vatten, vandra mellan höga berg och i djupa raviner, förkovra dig i många fantastiska sevärdheter, besöka små måleriska och pittoreska småbyar och livfulla storstäder fyllda med. Slutmål för dagens vandring är byn Laga där vi slår oss ned på ett café för något svalkande att dricka. Resan fortsätter sedan till den lilla staden Sitia på östra Kreta där vi stannar tre nätter.


På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på en trevlig taverna. Dagens vandring: ca km. Lefka Ori är den bergskedja som dominerar landskapet på västra Kreta.


Lefka Ori, eller Vita Bergen som de heter översatt från grekiskan, sträcker ut sig över ett stort område – bergskedjan är km lång och km bred.

De sträcker sig alltså över en stor del av Chania-regionen. Kreta var centrum för Europas äldsta civilisation, den minoiska, och ön har varit under styre av bla italienare och turkar vilket syns i många bevarade byggnadsverk och den varierade, hälsosamma matkulturen. Kreta är 2kilometer från väst till öst och mil på sitt bredaste ställe och har drygt 1mil kust. Kreta ligger mitt i Medelhavet, söder om det grekiska fastlandet. Människorna på Kreta är mycket trevliga och gästvänliga.


Platanias är en större by på nordvästra kusten, strax utanför Chania, och är en av svenskarnas mest populära resmål på Kreta. Platanias passar riktigt bra för barnfamiljen med sin vänliga och mysiga karaktär. Några typiska Kreta -ingredienser är sniglar, bergsget och den rökta apaki-skinkan. Ruinerna av deras ståtliga palats finns bland annat i Phaistos, Gortys och Malia.


Det mest kända minoiska palatset är Knossos utanför Heraklion. En resa till Lesvos är för dig som verkligen älskar Grekland! På denna vackra ö finns fina sandstränder, skiftande natur, pinjeskogar och olivlundar. Här bor du på en av Greklands största öar – känd för sin ouzo och sin fina olivolja som anses var en av Greklands bästa.


Ett exempel är Elafonissi på västsidan, som är känd som Kretas Maldiverna. På östsidan är stranden Vai ett hett tips.

Det här gör du när solen gått ner. Något av det bästa med Kreta är de vackra orterna som har allt från shopping till restauranger och trevliga hamnpromenader. Tidigare har man trott att ett stort vulkanutbrott på ön Santorini skulle ha förstört byggnaderna på Kreta , men en annan teori hävdar att mykenerna förstörde den minoiska civilisationen.


Mykenerna hade från denna tid total kontroll över Kreta som tillsammans med den egeiska övärlden ingick i den mykenska kultursfären. Kriminaliteten är relativt låg på Kreta. Se efter dina värdesaker på bussar och marknader.


Fästingar är ett problem mellan april och september. Se upp med sjöborrar och maneter i vattnet, speciellt i september och oktober. Telefonnummer till polis 10 ambulans 16 brandkåren 199.


Lefka Ori, Chania: A mountain range of unique natural environment, with numerous high summits and spectacular gorges. In West Crete, Lefka Ori is the mountain range. Kreta är ett perfekt resmål att upptäcka på egenhand med hyrbil.


Vi har satt ihop förslag på dagsutflykter med hyrbil och här kommer några av våra egna favoriter. Här på Kreta (och på andra platser jag varit på ) är äldre människor ofta inte förtjusta i att bli fotograferade. Många reagerar också på fotograferande av barn. Fråga gärna först och respektera ett nej. Räcker om du visar kameran och ser frågande ut, du behöver inte kunna grekiska.


Passa på att besöka Kretas bildsköna grannö Santorini. Vi lämnar Kreta tidigt på morgonen och reser med speed boat, som tar två timmar. Anette och jag var på Kreta första veckan i maj. Den tillbringade vi i Rethymnon på nordkusten.


Vid hotellet låg en fin sandstrand med klart vatten. Det är inte konstigt då det här finns det mesta för en underbar semester. Platanias bjuder på en avslappnad och välkomnande atmosfär, och har samtidigt ett härligt pulserande nattliv.


Apollos hotell på Kreta Apollo har funnits på Kreta ända från starten. Vi har under en lång tid utforskat ön och hittat de finaste pärlorna att semestra på - allt från lugna små genuina byar till mer turistvana badorter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg