måndag 27 november 2017

Slaget vid poltava dreamfilm

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Den ryska vintern och hungersnöden kostade många soldater livet. När de till sist mötte Peter den Store och hans överlägsna armé vid Poltava , utkämpades det blodigaste slaget i svensk historia. Artikel i tidningen Populär Historia där Anna Larsdotter berättar om slaget vid Poltava.


Karolinernas dagböcker ger en fasansfull inblick i allt som gick fel när Karl XII styrde mot Ryssland och det svenska stormaktsväldets undergång.

Slaget skildras i John W. The fields, hills and swamps around Poltava turned into a devastating bloodshed where more than 10people lost their lives. Vodeville söker hos alla filmtjänster åt dig. Det Stora Nordiska Kriget rasar i Europa. Framför dem brände ryssarna sina egna byar till aska.


Det finns inga användarrecensioner ännu. Märkligt, speciellt sett från de svenskas håll, då flera år av krig och en svår marsch till Poltava borde ha gått hårt åt kläderna. En annan sak som jag uppmärksammade var att flertalet som sköt vände bort huvudet precis vid skottögonblicket.

Filmen följer två landsflyktiga fransmän som ska agera som observatörer på var sin sida i det stora nordiska kriget som ett straff av Ludvig XIV efter att de har duellerat. Vissa frågor är dock mer frekventa än andra, vilket antagligen vittnar om ett stort folkligt intresse. Och då kan det vara på sin plats med ett försök till svar. Objektiva prisjämförelser. Gå till gamla Prisjakt.


Hur gick det till när Karl XII:s svenska fältarmé besegrades av ryssarna som leddes av tsar. Kung Louis XIV av Frankrike skickar två hetlevrade duellister i exil. En av dem hamnar i Ryssland hos Peter den Stores hov och den andre hamnar i Sverige hos Kung Karl XII. Efter äventyr, intriger och romantiska eskapader hamnar de till sist på slagsfältet och får uppleva slaget vid Poltava.


I slutet av slaget håller svenskarna konstigt nog på att vinna och då tar Peter den store själv kommandot och rider till anfall och driver svenskarna till, hör och häpna, ordnad reträtt. Skall man skratta eller gråta? Danmark var kuvat och likaså Polen.


Den svenska armén under ledning av överste Wolmar Anton von Schlippenbach besegrade den ryska armén under general Boris Sjeremetevs befäl. Svenska uniformer i slaget vid Poltava. Striderna vid redutterna Roos försvunna bataljoner.


Ryska uniformer i slaget vid Poltava.

Arméernas slagordning i slaget vid Poltava. Källornas uppgifter om hur arméerna ställde upp sig i slaget vid Poltava. Ovan visas registerkortet för premiärlöjtnanten Lars Gröning.


Den första hänvisningen, I:3 hänvisar till volym 14B: sid 39. Lars återfinns här (nedan) i en rulla över alla i Ryssland varande fångar från och med slaget vid Poltava. Vi får veta att Lars hållits fången i Tobolsk, en stad i västra Sibirien.


Programledare är Per Dahlberg som här berättar om det blodigaste slaget i Skandinaviens historia och om hur kung Karl XI här blir hjälte på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg