måndag 6 november 2017

Ögonrörelseterapi (emdr)

Ögonrörelseterapi (emdr)

Metoden tycks dämpa det känslomässiga innehållet i starkt obehagliga minnen. Logga in och få tillgång till artiklar, protokoll, nyhetsblogg etc! Behandlingsmetoden kallas i Sverige även för Ögonrörelseterapi. Det har för första gången visats i en studie av bland annat svenska forskare och som i juni publicerades i Journal of Child Psychology and Psychiatry. I snitt räckte det med fyra behandlingstillfällen för att hjälpa barnen.


Men en ny studie från Karolinska Institutet visar nu att metoden troligen aktiverar REM-systemet, vilket underlättar för patienten att bearbeta de plågsamma minnena. EMI- Ögonrörelseterapi. Inom terapivärlden pågår nu en förskjutning mot kortare och intensivare tekniker som syftar till snabbare och mer omedelbar emotionell och kognitiv förändring. Nedan nämnda teknik tar endast ca: – tim hos terapeuten och oftast räcker det med en eller ett par sessioner för att avhjälpa problemet.


I studien ingick 1barn och ungdomar mellan och år som varit med om allvarliga trauman. En del av dem behandlades med ögonrörelseterapi. Malou efter tio i TVär ett samhällsprogram med Malou von Sivers. Tidigare har man sett att ögonrörelseterapi, emdr , och kognitiv beteendeterapi, kbt, kan fungera för att behandla posttraumatisk stress, pts hos vuxna. I sina riktlinjer bedömer dock Socialstyrelsen det vetenskapliga underlaget som otillräckligt till begränsat, men att det finns god klinisk erfarenhet av ögonrörelseterapi vid ptsd.


EMI är en relativt ny och intressant meto utvecklad av Dr Danie Beaulieu. EMI är en teknik som snabbt och effektivt ger en omedelbar emotionell och kognitiv förändring. Oftast räcker det med en eller ett par sessioner för att komma tillrätta med problemet. Vi börjar med att ses vid ett tillfälle, då du får beskriva dina problem och vilken hjälp du behöver.


Hur många samtal som behövs är individuellt, från enstaka samtal till 5-samtal, beroende på om du har ett speciellt problem, eller ett långvarigt problem som påverkar de flesta områden i livet. Det betyder att behandlaren ber dig att tänka på det skrämmande som har hänt samtidigt som du får göra en serie rörelser med ögonen. De behandlades med antigen ögonrörelseterapi eller KBT. Resultaten visar att fyra behandlingar, bara några timmar, i snitt räckte för att bota barn med PTSD. Snabbast uppnåddes resultat med hjälp av ögonrörelseterapi men båda behandlingsmetoderna gav resultat som höll i sig vid uppföljning ett år senare.


Jag bedriver psykoterapi på psykodynamisk grund. Målet är att komma till rätta med de problem man söker för. EMDR Konflikthantering. A technique that induces the processing of disturbing memories and experiences, by stimulating neural mechanisms that are similar to those activated during REM sleep. Eye Movement Desensitization Reprocessing Ögonrörelseterapi Engelsk definition.


Denna terapeutiska metod används för att behandla posttraumatisk stress, PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), sorgrelaterad problematik som förekommer vid obearbetade traumatiska minnen. När ett sexuellt trauma har lett till PTSD finns det två kända, evidensbaserade behandlingsmetoder. Den ena behandlingsmetoden är Traumafokuserad KBT och kallas för förlängd exponering (Prolonged Exposure, PE).


Ögonrörelseterapi (emdr)

Det förra blogginlägget handlade om behandling med hjälp av PE. Syftet är att minska rädsla och skräck som är knutna till dina minnen. Vanligtvis handlar dessa tidigare upplevelser om trauman av olika slag som t.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg