måndag 6 november 2017

Emdr behandling

EMDR kan ge resultat på kort tid behöver du förbereda dig för att kunna följa behandlingen fullt ut. Du bör bara gå EMDR-behandling hos en terapeut som är legitimerad att arbeta med psykoterapi och som har en särskild utbildning godkänd av EMDR International Association, EMDRIA. EMDR , Eye Movement Desensitization and Reprocessing, är en form av psykoterapi (psykologisk behandling ), så kallad desensibilisering, som används för att behandla PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). VÄLKOMMEN TILL EMDR SVERIGE.


Här hittar du information om EMDR på svenska och även vissa andra språk, och information om var du kan hitta certifierade EMDR terapeuter. Logga in och få tillgång till artiklar, protokoll, nyhetsblogg etc!

EMDR är en behandling som baseras på ögonrörelser. Metoden för EMDR – behandling Tillsammans går vi noggrant igenom bakgrunden till svårigheterna och dina förutsättningar att arbeta med EMDR. Om bedömningen är att metoden är lämplig och kan vara till hjälp fortskrider förberedelserna. Själva bearbetningen av händelsen sker med hjälp av ögonrörelser.


EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) är i dag en vetenskapligt belagd och internationellt erkänd metod. Denna psykoterapiform – som blandar samtal och ögonrörelser – rekommenderas till och med av världshälsoorganisationen WHO. Terapeuter certifierade av EMDR Sverige.


EMDR - behandlingen utförs av psykologer, legitimerade psykoterapeuter eller psykiatriker med vidareutbildning i psykoterapi och som genomgått särskild utbildning godkänd av EMDR -institutet i Kalifornien. Nedan hittar du listan över certifierade EMDR -terapeuter i Sverige.

Under denne delen av behandlingen sitter terapeuten skrått overfor deg, og ganske nær deg (for å kunne ha en passende avstand til øynene dine med fingerbevegelsene). Det er vanskelig å forutsi hvor lang en EMDR-behandling vil være. En annan form av behandling är ögonrörelseterapi eller Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR.


I EMDR används ögonrörelser i samband med en aktivering av det traumatiska minnet. Det betyder att behandlaren ber dig att tänka på det skrämmande som har hänt samtidigt som du får göra en serie rörelser med ögonen. Flera behandlingsformer sammanfattas under rubriken kognitiv beteendeterapi (KBT).


En form av KBT- behandling kallas för ”exponeringsbehandling”. Här hittar du som är utbildad i EMDR och vill ha handledning på metoden certifierade handledare, som du kan kontakta för överenskommelse om handledning. En behandling med emdr innehåller flera steg. Den börjar med avslappningsövningar och tankar på en trygg plats. Patienten ska sedan plocka fram olika aspekter av det traumatiska minnet: intryck, känslan i kroppen, andra känslor, negativa självbilder samt en önskad positiv självbild.


Det er særlig to former for psykologisk behandling som anbefales: Eye Movement Desensitization and Reprocessing ( EMDR ) og Traumefokusert Kognitiv Atferdsterapi. EMDR er en forkortelse av Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Det er gjort mange studier som viser at metoden virker og at virkningen er vedvarende. EMDR-behandling kan hjelpe til å minske forstyrrelsen ved minnene og følelsene som er knyttet til selve traumet. Behandling med läkemedlen paroxetin och venlafaxin lindrar symtomen vid generaliserat ångestsyndrom (Evidensstyrka 1) liksom sertralin och escitalopram (Evidensstyrka 2).


Kognitiv beteendeterapi har effekt vid generaliserat ångestsyndrom (Evidensstyrka 2). Höstens studiedag blir oktober i Stockholm, en dag fullspäckad med inspiration från våra egna medlemmar i EMDR Sverige! Missa inte detta tillfälle att få inspiration och inblick i hur EMDR kan användas i olika sammanhang och för olika problemområden.

Se under fliken Utbildningar för mer info och anmälan. EMDR -terapi har även visat sig vara effektiv vid behandling av enstaka traumatiska händelser och andra tillstån såsom ångesttillstån fobier och svår sorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg