torsdag 11 juli 2019

Krönika om mobbning

Krönika om mobbning

Mobbning är det som jag hatar mest. Det är så orättvist mot dom som blir mobbade. Många går och mår dåligt för att nån annan ska spela tuff. Jag gillar inte ens att läsa eller lyssna på när ungdomar blir utsatta för det här – det gör mig förbannad.


Ja, jag tycker det är som en krönika för de handlar om mobbning , sen som det är skrivet så är det som en krönika. Krönikan handlar ju om mobbning så jag tycker faktiskt att hennes rubrik passar bra för att det står, KRÖNIKA OM MOBBNING. Jag tycker att Rachel har skrivit bra utan felstavning utan några fel i styckeindelning. Unsubscribe from Linnea Breding seriös?


Därför måste du ta ansvar och prata med vuxna eller med dina kompisar så att ni iallafall kan försöka prata med mobbaren tillsammans eller låta vuxna ta hand om det. Det viktiga är att någon tar tag i det och därför måste vi alla samarbeta för att stoppa mobbningen. För den som mobbar och trakasserar är det hela en lek. De skrattar och tycker att det är jätteroligt, särskilt om man är flera i en grupp som tillsammans trycker ner en eller flera personer. Mobbarna ser själva mobbningen som ett trevligt tidsfördriv eller som ett skämt, de flesta förstår nog inte allvaret med det hela.


Ofta hjälper det, men annars finns en hel arsenal av åtgärder. All mobbning försvinner inte, men klimatet är radikalt bättre än när jag gick i skolan. Arbetsgivaren ska ha rutiner så att mobbning snabbt upptäcks. Det här är en krönika , skriven i kursen Svenska som andraspråk som handlar om att skolan måste ta mobbning på allvar. Eleven tar upp hur mobbning i skolorna uppstår och varför samt vad man kan göra för att bekämpa mobbning och vilka konsekvenser som kan komma av mobbning.


De, om några, borde ju fatta vitsen med att vara betydelsefulla för den yngre generationen. I alla fall, även om du tycker att du är cool som röker för att dina kompisar och dina favoritkändisar gör det, så kommer du nog inte att tycka att det är lika coolt när du ser en gammal person som röker som har både svårt att att andas och prata. Få kunskap och stöd om kränkningar, mobbning och sexuella trakasserier. Vad är mobbning och hur du kan hjälpa ett barn som blir utsatt.


Krönika om mobbning

Det finns en likhet mellan mobbningen i alla de svenska dokusåporna. Och det är att mobbarna alltid får vara kvar i programmet, trygga i sina pakter och med chans till vinst, pengar och kändisskap, medan den utsatta till slut blir utröstad eller självmant väljer att lämna. Men om någon mår dåligt av det, är det mobbning. En enstaka taskig grej brukar inte kallas mobbning. Du kan förstås bli ledsen och må dåligt om någon behandlar dig illa en gång också.


I värsta fall kan mobbning leda till att människor tar livet av sig. Exakt hur många är omöjligt att säga men en försiktig uppskattning är 1självmord om året – vilket är mer än dubbelt så många som dör i arbetsplatsolyckor varje år. Oavsett om det gäller sjukdomar, bilolyckor eller mobbning.


På något mirakulöst sätt tror man att man är immun. När det gäller hälsan finns det riktlinjer man ska följa vad gäller livsstil, kost och motion. I trafiken har man hastighetsbegränsningar, bälten och krockkuddar. Vad finns det för säkerhetsåtgärder kring mobbning ? För att göra upp med mobbning och övergrepp i föreningslivet kan varje lokalförening: Se till att förebyggande satsningar för ett tryggt ledarskap, mot mobbning och övergrepp, når ut lokalt. Ha tydliga rutiner för vad man ska göra om mobbning och diskriminering förekommer i den egna föreningen eller styrelsen.


Barnombudsmannens webbplats ger stöd under rubrikerna: ”Vad gör jag om jag blir mobbad” och ”Bra att veta om mobbning ”. All verksamhet som lyder under skollagen måste följa lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg