onsdag 24 juli 2019

Rysk ubåt på grund i sverige

Väldigt bra priser på arbetskläder och regnkläder hos Bygghemma. Välkommen med din beställning i vår onlinebutik redan idag. Stort utbud av trädgårdsprodukter. Se aktuella rabatt kampanjer här! Se alla kampanjer på Grundéns!


Lågpriser på hotell i Grund.

Happy Green - framtidens webbutik med stort utbud av barn- och babyprodukter online. Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! En säker ubåtsobservation gjordes då den ryska ubåten U-13 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona.


Händelsen blev en världsnyhet och det annars så trygga Sverige befann sig plötsligt i ett internationellt krisläge. Den här filmen är gjord av försvaret och det är första gången den finns tillgänglig för allmänheten. Hela natten försökte ubåten komma av grundet för egen maskin.


På morgonen dagen efter upptäcktes ubåten av en fiskare som slog larm.

I dag är det exakt år sedan den ryska ubåten U-1gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. Den sovjetiska militären krävde att få bogsera bort båten men Sverige sa nej. Björn Hamilton, 5 var kapten och tillförordnad chef på ubåten Neptun under dramat.


Sovjetunionen försökte ändå. U1på grund i Blekinge skärgård. Under elva dagar bjöds det på mer dramatik och dråpligheter än vad dåtidens medier kände till. Rysk ubåt på grund utanför Gålö i Stockholm.


Malin Hagberg-Andersson på Karlskrona turistbyrå har ett flaskskepp i form av en ubåt , ett minne från dagen då stillsamma Karlskrona blev toppnyhet över hela världen. Jag har rest mycket, och om man säger att man kommer från Karlskrona, där den ryska ubåten gick på grund , då vet alla, säger hon. En rysk atomubåt är på väg mot Östersjön och kommer segla förbi Sveriges sydkust på sin väg från Vita havet till Sankt Petersburg. En sådan här ubåt symboliserar stor ekonomisk, teknologisk och militär makt, säger Fredrik Westerlund vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.


Det började som ett tips. Ubåt på osynlig uppdrag. Man märkte att något hade satt i gång.


En tidigare rysk ubåtsofficer som vid tidpunkten tjänstgjorde på en av de strategiska ubåtarna berättade för ett år sedan att under den tid U 1stod på grund var undsättningsstyrkans största problem den kustspaningsradar som fanns i området samt det KA-batteri som var aktivt. Den gick på grund mitt i en militär farled sydöst om Karlskrona. En fiskare upptäckte båten dagen efter och kontaktade örlogsbasen.

Den går på grund i Gåsefjärden som ligger ungefär en mil sydöst om Karlskrona. Man försöker få loss fartyget med hjälp av dess dieselmotor, men det fungerar inte. Vi hittade en bild på en torr liten farkost som hade en speciell typ av batteri som skulle tillåta lång dyktid och var ungefär den längden, en enda bild på ett ryskt forum, ingenting mer.


Inne i muskö såg dom bottenslam virvla upp vid ett förmodat intrång och röjdykarna hittade bandavtryck efter det intrånget. Patrullbåtar och Spica II låg på ritbordet, hur blir förändringarna där? Hur kommer det politiska klimatet förändras. Den var den första med invändig torpedtub. Den köptes av den ryska marinen men gick på grund utanför Esbjerg och kunde aldrig levereras.


På grund av förlusten av N:o IV fick Nordenfelt aldrig råd att bygga sin femte ubåt. Han sålde sina planer till Barrows, som fortfarande bygger ubåtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg