tisdag 16 juli 2019

Kristna symboler korset

Det berättar om hur kristna tror att verkligheten förändrades när Jesus dog och uppstod. Jesus dog på korset och begravdes, men han är inte kvar där. Korset har många betydelser. Religionens grundare, Jesus, blev enligt Bibeln avrättad då han jämte två rövare korsfästes på Golgata i Jerusalem.


Den kristna symboliken tilldelar objekt eller handlingar en inre mening som uttrycker kristna föreställningar. Kristendomen har lånat ur den gemensamma uppsättningen av signifikanta symboler som är kända under de flesta tidsåldrar och i alla delar av världen.

Religiösa symboler är effektiva när de tilltalar både intellektet och. Det vanligaste i vår del av världen är ett med en längre lodrät linje, korsad av en kortare vågrät. Det kallas för ett latinskt kors. Det grekiska korset ser ut som ett plustecken.


Den vanligaste och mest kända kristna symbolen. Men det finns skillnader i både utseende och betydelse. Krucifixet är kristendomens mest kända varumärke.


Ett krucifix illustrerar Nya testamentets beskrivning av korsfästelsen av Jesus, ett kors med Kristi kropp (corpus) på.

Kors har som religiös symbol åtminstone två olika ursprung. Det ena är dess användning som solsymbol , det andra är speciellt kristet och sammanhänger med Kristi död på korset. Dess verkliga form har tämligen säkert varit det T-formade Taukorset. Som kristen symbol är det latinska korset vanligast. I den kristna ikonografin är enhörningen en bild av Jungfrun, havande av den helige Anden.


På Medeltiden hade enhörningen blivit symbolen för Guds inkarnerade Ord i Jungfru Marias sköte. Det framställs alltid i form av ett kors. Symbolen betyder alltid olika saker för oss och symbolen i sig kan aldrig vara helig, däremot det den symboliserar.


Detta innebär inte att man som kristen tillber en symbol - man tillber aldrig ett kors - utan symbolen ger hjälp att fokusera på vad den symboliserar: Gud. Ormen på korset Det finns en kristen symbol som föreställer en orm som slingrar sig kring ett kors. En av de äldsta symbolerna som kristna ritade på väggarna i katakomberna.


Bibelns förbud mot bilder Varför och när man började bryta mot bildförbudet? Kors , krucifix och avgudabilder Står det inte i bibeln att man inte får göra gudabilder? Kyrktuppen är en symbol för vaksamhet (Jesus uppmanar sina efterföljare att vaka och vara uppmärksamma på tidens tecken som förebådar hans återkomst och upprättandet av Guds rike). Westergren Smycken webshop med smycken online erbjuder stort urval av kristna smycken, så som kors , korshalsban krucifix, radban änglar. Faktum är korset har används som en religiös symbol tidigare och då som en solsymbol (Hjulkorset).


Och inom det kristna blev det en symbol i samband med Jesus korsfästes på korset. Ladda ned fantastiska gratis bilder om Kristna Symboler.

De kors som förknippas med den keltiska kulturen brukar vara utsmyckade med flätmönster. I den globala värld vi lever i idag rör sig symboler lätt mellan olika kulturer, också inom kristendomen. Det finns olika symboler för tretalet, helt enkelt för att detta är en gammal symbol för lycka, välgång och makt.


Det finns ju ett gammalt ordspråk som säger ”alla goda ting är tre”. Framför allt har den kristna tron anammat denna idé med det heliga tretalet eller treenigheten. Korsfæstelse var en særdeles smertefuld og meget vanærende straf, der blev tildelt oprørere, slaver og ikke-romerske statsborgere.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg