fredag 5 juli 2019

Kompistema förskolan

Kompistema förskolan

Att sätta igång samtal om kamratskap. Att väcka tankar hos eleverna om hur en bra kompis ska vara och om man själv är en bra kompis. På min avdelning jobbar vi med kompistema. Jag skulle vilja få tips på lekar, sånger osv som passar för barn mellan och år, alltså ganska spridda åldrar. De allt större grupperna i förskolan kräver en hel del av barn och vuxna, hänsyn och kamratskap är viktiga ledord i verksamheten.


Men det är inte alltid så lätt att visa sina känslor eller att visa dem på rätt sätt. Det är inte heller lätta att sätta ord på det som känns inuti kroppen, det som bara vill bubbla ut. Det bor en vildkaninfamilj under trappan till förskolan.


Barnen jagade kaninerna så att de blev rädda. Vi ville få barnen att förstå kaninernas reaktioner, säger Rodica Comardici. Sedan några veckor tillbaka har barnen slutat att jaga kaninerna på gården.


För dagen håller sig kaninerna inne i boet under trappen. Vår förskola, som är en fristående förskola, ligger i ett äldre trähus på bottenvåningen med stora och ljusa lokaler. Stjärnflockan ligger mitt i byn, bland träd och gröna hagar. Hur kan vi hjälpas åt här på förskolan ? I hallen kan man hjälpa till att knäppa västen, det är bra”, för sen får man hjälp tillbaka, tror jag”.


Man kan väl hjälpa nån och lyfta den så den kan nå upp till sin krok, eller kan man hämta en stege”. Man kan knyta skorna och dra upp skorna och knäppa kompisens jacka”. Bamses kompismaterial. Kompismaterialet består av tre delar och är granskat av barnpsykolog Jenny Klefbom.


Välj att arbeta med allt eller med de delar som känns. Varje relation är unik och därför bör förskollärare beskydda och ta hand om den vänskap som spirar mellan barn i förskolan. Prata om vilka regler ni har på förskolan.


Visa upp era fynd och vad de heter (ex lingonris och blåbärsris) Sjunga! Ha med små saker eller sångkort som barnen får välja. En blogg med gratis material, inspiration och länkar till sådant som berör pedagoger inom skola och förskola samt föräldrar. Att skapa gruppdynamik är vårt ansvar dock kan det ibland kännas som ett omöjligt uppdrag.


Kompistema förskolan

Idag firade vi den Internationella Nalledagen på förskolan. Alla barn fick ta med sig sin nalle eller något annat gosedjur och om man ville, ha på sig pyjamas. Vi lyssnade på nallesånger, hade lite nallegympa, barnen ritade och skapade nallar och vi läste sagan om ”Guldlock och de tre björnarna” tillsammans. I hallen har vi en anslagstavlan där man lätt och tydligt kan se vår finplanering, veckans matsedel, vårt ansvars grupper och annan viktig information.


Var med i Unga Reportrar! En tävling för åk 6–och gymnasiet där uppdraget är att arbeta som en grävande journalist och undersöka en hållbarhetsfråga. I denna vändbara bok får vi genom de två berättelserna veta hur det gick till när Igelkott och Kanin träffades för första gången.


Vi kan tänka olika när en ny kompis ska börja på förskolan. Och det kan kännas nervöst att komma ny. Vilken tur att man kan prata om det! För att avgränsa inläggningen av material för förskolan , så har vi valt att i första hand lägga in det som är utvecklat för barn i behov av särskilt stöd. Material som inte läggs in i tjänsten, men som vi ändå vill visa på, finns på inspirationssidorna i Hitta läromedel.


Syftet med kompistema är också att se till allas lika värde och delaktighet i utbildning. Normer och värden tips. Introduktion av massage (Rally Kalle) Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg