torsdag 18 juli 2019

Latin siffror

Regentnummer anges i regel med romerska siffror , här för Oscar II, vars regentnummer den andre är skrivet med romerska siffror på fasaden till Ignaberga nya kyrka, som byggdes när han var kung. För att enkelt konvertera mellan romerska och arabiska siffror kan man använda sig av tabellen ovan. Nyckeln är att hantera en arabisk siffra i taget, och översätta den till rätt romersk siffra , där nollor blir tomma. Testa att använda omvandlaren och se hur tabellen samtidigt visar lösningen!


Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Genom att kombinera bokstäverna kan man bilda alla olika tal.

Romerska siffror används numera för det mesta till att ange ordningstal. I det arabiska systemet är mer än trots att talen innehåller samma siffror. Ordningen är här avgörande.


Antalet siffror är än mer avgörande, tal med tre siffror är alltid större än tal med två siffror och så vidare. Det romerska talet XI (11) uttrycker ett högre värde än IX (9). Vid siffrorna och använder man dock inte addition, utan subtraktion, och skriver då den mindre valören framför den större.


Max tre lika siffror i rad: V, L och D upprepas aldrig efter varandra. Enligt en äldre romersk princip kan ibland fler än tre siffror finnas i ra ex: = IIII på vissa urtavlor.

M kan alltid upprepas fler än tre gånger i rad. Europa dock främst i skriftspråket. Latin tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen och är idag endast officiellt språk i Vatikanstaten. Trots att Latin är ett utdött språk så används och undervisas Latin på flera skolor och de flesta Europeiska språk baseras mer eller mindre på Latinska alfabetet. Nedanstående siffror visa, huru hög vid olika tryck och temperatur den luftpelare är, som svarar mot en förändring af l mm.


Sidan kom till för att jag skulle slippa leta efter uppgiften när jag behövde den. Detta kallas translation memory och är mycket användbart för översättare. Glosbe ordböcker är unika.


Det är så att jag ska göra en ny tatuering inom kort där jag har tänkt skriva mina föräldrars personnummer i romerska siffror. De romerska siffrorna står ju inte endast efter kunganamn, som Erik XIV eller Karl XII, utan de finns ju ibland även på gravstenar, i gamla böcker och på hus för att visa vilket år de byggdes med mera. Här skall jag försöka förklara de romerska siffrorna lite enkelt.


Så används romerska siffror idag Idag kan du se romerska siffror i regentnummer i bland annat kunganamn samt påvenamn (Karl XII och Benedictus XVI). Inom statsvetenskapen kan du även se romerska siffror användas för att skilja olika regeringar inom samma land åt genom att lägga till en romersk siffra till regeringschefens namn. Latin Numbers can be expressed in both Arabic and Latin numeral notation. Knowing your Latin numbers is essential for any Latin speaker, whether you’re a beginner or advance so I’ve included a table below for your convenience.


Förhör dig på dina egna glosor på ett roligt sätt. Skapa egna gloslistor eller använda de publika.

Framför allt kan man inte förvänta sig att den som arbetar inom hälso- och sjukvården i dag ska kunna veta om exempelvis en latinsk term är böjd och stavad i enlighet med latinets språkliga regler. Källhänvisningar är en hänvisning till en källa i den löpande texten. I Oxfordsystemet, som också kallas (fot-)notsystemet, består källhänvisningen normalt av en upphöjd siffra efter meningen (kallas not) och en fotnot längst ner på sidan i form av en siffra som följs av förklarande text eller en källhänvisning. Ladda ner royaltyfria Digitala teckensnitt latinska bokstäver och siffror.


Blå latinska alfabetet på vitt. Rött hjärta och några prov ord. Depositphotos samling av miljontals premium högupplösta stockfoton, vektorfiler och illustrationer.


Orden siffra och engelska zero (’noll’) kan båda föras tillbaka till arabiska sifr (’tomrum’), medan noll kommer från latin nullum (’ingenting’). Historiskt och funktionellt har de arabiska siffrorna en nära anknytning till positionsprincipen för representation av decimala tal. Förskrivarkod måste anges på receptet för att det ska få expedieras på apotek. För att patienten ska kunna ta del av läkemedelsförmånen måste även arbetsplatskod anges på receptet. Skrivs receptet som pappersrecept måste förskrivar- och arbetsplatskod finnas med både som siffror och som streckkod (på telefonrecept räcker siffror ). Den kund som såg att bankiren fuskade, kunde se till att få banken i bankrutt – rent bokstavligt, för en ohederlig bankir kunde få sitt bord sönderslaget, på latin banca rupta.


Nu, med de nya siffrorna , satt bankirerna och ritade rader av små krumelurer på ett papper, figurer som ingen tidigare ens hade sett, och än mindre kunde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg