måndag 15 juli 2019

Kristendomens påverkan i samhället

Vad är det i kristendomen som betyder något? Hur tror ni att vårt svenska samhälle har påverkats av kristendomen ? Har religionen påverkat våra lagar, vad som anses vara rätt och fel? Om man tänker sig en icke troende boende i Sverige, hur påverkas den personen mest av kristendomen ? Kristendomen är inte politik, Guds rike är något mycket större.

Men kyrkan har ett ansvar att ta ansvar för, och påverka det samhälle man lever i, och då är man inne i politiken. En annan märklig idé är att en kristen politiker inte ska låta sig påverkas av sin tro. Men i Sverige intar kristendomen en särställning bland religionerna. Nästan alla större högtider vi firar har sina rötter i kristendomen.


Mer än procent av befolkningen är medlemmar i olika kristna samfun även om samhället är alltmer sekulärt. Genomgång (13:min) av SO-läraren Mikael Bruér som berättar om religionens funktion i samhället genom historien. Hur religion och samhälle har påverkat varandra.


Antar att frågan gäller förhållandena i Sverige och vi har ju ett märkligt system här att det är politiska partier som är bestämmande i Svenska Kyrkan vilket ger samhället ett rejält inflytande vilket kunde studeras närmare förstås.

Rekommenderar att intervjua politiker och präster. Tidiga kristna samhällen och missioner i Norden. Det var framförallt handeln mellan vikingarna och de kristna delarna av Europa som bidrog till att Norden fick kontakt med kristendomens idéer och kultur. Den nya religionen spreds därför först till samhällen som fungerade som handelscentrum.


Hedeby i Slesvig och Birka i Mälaren är två. Eftersom protestantismen infördes i Sverige med tvång tycker jag att man kan säga att kristendomens påverkan på samhället började mycket negativt då det infördes utan att folket fick bestämma. Religiontanken handlar just om att finna tron och att tro på den av egen vilja. Det är dock svårt att säga eftersom mycket av vårt samhälle bygger på kristendomen och det kan vara svårt att dra skiljelinjer mellan den och vad som kunde ha kommit fram i samhället hursomhelst.


Men mycket av våra lagar har kristna grunder och i förlänging vissa etiska grunder. Vår syn på tiden, som linjär. Detta gjorde till slut att kristendomen splittrades upp i två delar, en östlig del (grekisk-ortodox) och en västlig del (romersk-katolsk). Tidigare hade även en orientalisk kyrka brutit sig ut. Faktum är att kristendomen så småningom tog upp flera förkristna trosuppställningar.


Goda demoner blev till exempel änglar och onda andar, demoner m. Det som förenar kristna är tron på att Jesus är Guds son, som dog och fick liv igen så att alla människor ska kunna få förlåtelse för sina synder och ställa sin relation med Gud till rätta. Man blir kristen genom att tro på Jesus och bli döpt.

Kyrkan hade mycket större makt förr och även större påverkan på människor. Idag har kristendomen blivit en mindre del i vårat samhälle och hos personer. Man lever idag inte enligt vad kyrkan säger utan mer för vad man själv vill. I båda delarna finns stycken som behandlar kvinnan och hennes plats och roll i samhället. Många av dem tyder på att kvinnans roll är helt jämställd med mannens, medan en tolkning av andra stycken tyder på att den är underställd.


Detta görs sig tydligt först i kristendomens skapelseberättelse, från det gamla testamentet. En sak är säker: om man ser till hela processen, från enskild påverkan till organisation, så var kristnandet väldigt långdraget. Notera att källor saknas. Islam och samhället hänger väldigt nära samman och är omöjliga att särskilja. Religionen genomsyrar och påverkar allt i vardags- och samhällsliv.


Jag har i alla fall fått intrycket att det är mannen som ska bestämma och kvinnan som ska foga sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg