måndag 29 juli 2019

Krönika om skolmaten

Krönika om skolmaten

För att kunna lägga mer pengar på skolmaten måste man kanske skära ner på något annat men eftersom den är så pass viktig tycker jag att det är en lösning. Pengar ska inte heller vara ett problem när det handlar om barns hälsa och välmående i skolan, och även deras prestationer som kommer att påverka deras framtid. Så länge jag var barn åt vi minsann i skolan. Ja hela lågstadiet hade vi en hemsk tant som drog en i öronen om vi inte åt upp. Hon vaktade den där matsalen med sitt liv.


Men förutom tant Rut så tyckte jag om skolmaten på den tiden. Under högstadiet var maten också bra och det fanns inget att klaga på där heller. Många har aldrig riktigt tyckt om skolmaten men nu är det illa! Ibland när man går ner till matsalen vänder man och struntar i att äta för det ser så illa ut. Då blir de trötta och hungriga och orkar inte hela dagen.


Vi elever ska vilja äta skolmaten. Den ska vara välgjor god och smakrik. Det händer alldeles för ofta att maten inte håller dessa kriterier. Spagettin är överkokt, pannkakorna är kalla och potatisen har inte kokat klart. Detta är ett stort problem och det måste lösas nu.


Vi har ända sedan min mamma och pappa gick i skolan haft. Om man tänker såhär istället: Vi lägger mer resurser på skolmaten , på personal, kvalitet och miljön där man ska äta – så förebygger vi framtida problem och kan slippa lägga resurser på specialinsatser och framtida hälsoproblem. Se maten i skolan som en framtidsinvestering istället för en kostnad. KRÖNIKA : Kan de inte bara servera den skolmat som är mest praktisk?


Om jag skulle vara boss för skolmaten skulle jag också ta en enkel väg. Det leder bara till mer konflikt, mer polarisering, mer skrän, fler invektiv och fel fokus. Frågan om kommunala skolor ska erbjuda alternativ till rätter med fläskkött, är inte viktig.


Krönika om skolmaten

Jag hör nog hur ni protesterar, harklar er och tar sats, här ska skrivas ledare och krönikor , debattartiklar och upprop. De flesta håller med mig, sen så finns det någon som inte gör det. Men jag tror att ingen skulle vilja äta det där. Vi tycker att att skolmaten måste förbättras på Vallaskolan och säkert på många andra skolor också. Vi får inte i oss så mycket energi som vi behöver för att klara oss hela dagen fram till middagen.


Om skolmaten skulle bli bättre slipper vi kanske gå ner på stan för att köpa annan mat bara för att klara dagen. Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare. Vi kan inte garantera att allting ser och fungerar som det är tänkt. Pappa om skolmaten : Vi måste lyssna på barnen Nyköping En eller flera gånger i veckan går Alva Öqvist och hennes kompisar i tekniktvåan på Nyköpings gymnasium till hamburgerhaken på Gumsbacken och äter lunch. Problembarn och andra med låga resultat skulle med hjälp av rätt mat kunna bli bättre.


Krönika om skolmaten

Det handlar inte om att de som redan i dag har bra betyg blir bättre om de äter ännu mer folat, utan att man skulle kunna lyfta upp många av de mest lågpresterande med enkla åtgärder på skolmat-sidan, säger Torbjörn Nilsson. Förutom pizzatäcket, står även skinksås med tacosmak och falukorv med pizzasmak på menyn, skriver Måns Klingspor på Ebersteinska i sin krönika. Jag tycker att skolmaten de flesta gånger är god.


Om man skulle fråga alla elever som äter skolmaten så skulle troligtvis mer än procent säga att kvalitén på maten är jättedålig och att den borde förbättras. Eleverna får i sig för lite näring i maten som skolan serverar, det enda skolmaten är rik på är tillsatser som t. KRÖNIKA Annacarin Leufstedt För några år sen jämfördes skolmaten med kattmat. Med dubbelt så mycket D-vitamin och gånger så mycket järn stod köttbullar, pulvermos och brunsås sig slätt gentemot kattmaten. Nu visar den hittills största nationella undersökningen att skolor och ansvariga inte gjort sin läxa.


Svenska skolbarn ska sluta gnälla om skolmaten och äta, prova och smaka när det är något de inte ätit tidigare, tycker jag. Dagens föräldrar är så stressade att de inte orkar hantera just maten. Det är otroligt att alla får gratis mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg