fredag 12 juli 2019

Muslimer antal

Etymologi och innebörd. Ordet islam i sin grundform betyder underkastelse och lydnad. Hon har flera synpunkter på den nya studien om det ökande antalet muslimer i Europa.


Undersökningar behöver inte vara felaktiga, men slutsatserna kan vara det. Studier av det här slaget kan användas för att tjäna som ammunition när man vill driva egna agendor.

Bara kristendomen är större med omkring miljarder anhängare. Majoriteten av världens muslimer bor i Asien, i länder som Pakistan, Bangladesh och Indonesien. Som helhet är kristendomen utan tvekan världens största religion. Skillnaderna mellan enskilda länder är dock stora.


Vi vet att alla som kommer från dessa länder inte är muslimer. Vi bör också ta i beräkning att en del upphör att vara muslimer. I Östeuropa räknar Pew Forum med att antalet muslimer kommer att vara försvinnande liten, om inte rådande trender radikalt förändras.


Av det totala antalet muslimer beräknas ha europeisk bakgrun arabisk och vardera afrikansk och asiatisk.

Sverige högst andel muslimer. Förr benämnde man invandring i termer som gästarbetare, turkar och joguslaver. Men olika händelser med koppling till muslimer har bidragit till att man idag oftare talar om muslimsk invandring (se Borell s 14).


För muslimer är inte en homogen grupp. Att säga att procent av Malmös befolkning är muslimer som tagit över staden är inte bara fullständigt orimligt, det är också helt felaktigt. Läs också om den virala svenska bilden – som visade sig vara helt falsk. Det finns övertygat sekulariserade muslimer. Muslimer bråkar med allt och alla.


Nu bor här uppskattningsvis en miljon muslimer av olika slag – sunni, shia, ahmadiyya från jordens alla hörn – och det byggs och planeras moskéer i hela landet. Prognosen ser väldigt olika ut för olika länder. Men för att tro det måste man anta ytterligare två saker: att muslimer föder fler barn och fortsätter att skaffa stora familjer även efter sin utvandring”. I år är antalet muslimer i USA miljoner, drygt två miljoner är vuxna (varav mer än hälften är invandrare) och drygt miljoner barn, och motsvarar en procent av befolkningen. I Europa är de fler, och av flera anledningar växer de.


Kan islam bli lika svenskt som midsommar och Lucia eller är muslimer dömda att ständigt förhandla mellan sin religion och sin nationalitet? Hur påverkas identiteten av samhällets fördomar och attityder? I denna antologi reflekterar svenska muslimer kring frågor om identitet och religion.


Såväl muslimska invandrare som svenska konvertiter bidrar till ökningen.

Forskningsinstitutet Pew Forum har räknat på tre möjliga scenarion för utvecklingen i Europa, beträffande andel muslimer till följd av den höga invandringen från muslimska länder samt de högre födelsetal dessa grupper har. Antalet ensamkommande barn ökade också drastiskt under denna period. Ved den afsluttende fællesbøn i forbindelse med de to store årlige eid-fester deltager et betydeligt større antal. Ofte synes der at være urealistiske høje tal for det nuværende og fremtidige antal muslimer.


Spørgsmålet er kontroversielt og højt på den politiske dagsorden. Dette har ført til kontroversielle fremskrivninger af antallet af muslimer i Vesteuropa – herunder i Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg