tisdag 23 juli 2019

Krönika uppbyggnad

Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Gratis mallar och exempel på dokument på Mallar.


Allmänt om att skriva krönika. Viktigt i en krönika är just att den är personlig, den ska alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer.

Uppbyggnad av krönika I nästa avsnitt kan du även läsa mer om vad de respektive beståndsdelarna bör innehålla, och vilka språkliga knep som kan vara lämpliga att använda. Titel ( Rubrik ) - Bör fånga läsarens uppmärksamhet. Tillsammans studeras texternas struktur, likheter och skillnader, språkspecifika uttryck och begrepp för att bena ut texternas unika uppbyggnad.


Nästa steg är att pussla ihop en text från delar till helhet. Jag klipper sönder ett exempel på en krönika och eleverna får i grupper “pussla ihop” texten till en helhet igen. Hej, har läst på lite sidor men vill ändå fråga er på PA vad ni har för tips angående diskussionsdelen på en krönika.


Ungdomstidningen TREND har bett dig att skriva en krönika om hur ungdomar presenterar sig själva i sociala medier på nätet.

Beskriv vad ungdomar lyfter fram om sig själva på nätet. Resonera om varför man väljer att framhålla vissa egenskaper eller händelser. Ge exempel från din egen erfarenhet.


Hur skriva en krönika ? Innehåll, struktur och språk 1. Skriva en inledning genom att berätta om en personlig händelse som fick dig att reagera, reflektera eller fundera. Skriv vidare om något som har med din personliga händelse att göra men på ett mer allmänt sätt. Dags att skriva en krönika ? I denna vägledning förklarar vi en krönikas beståndsdelar och struktur med hjälp av en utförlig mall, och vi delar med oss av en.


Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Texten kan börja i en enkel personlig händelse, t ex något som läsaren kan känna igen sig i. Jag får mail nästan dagligen av er där ni undrar hur man skriver en krönika. Några av er ska skriva en krönika i skolan, andra är sugna på att försöka skicka in sina texter till en tidning. HÄR har jag skrivit kort om hur man kan gå tillväga för att bli.


Krönikor , Min vardag. Idag går vi igenom en krönikas uppbyggnad (se bifogad fil).

En krönika är en personlig text om dina egna åsikter och tankar. Att jämföra prosatext med faktatext är det tydligaste och passar för yngre, med äldre elever studerar vi likheter och skillnader mellan till exempel insändare och krönika. De flesta åsikter och argument utvecklas enkelt. Din tes framgår tydligt och du har utvecklade tankar, åsikter och argument.


Exemplen är passande för texten. I en tidning finns många olika slags texter som brukar kallas artiklar. De kan vara av olika slag t ex nyhetsartiklar, reportage, debattartiklar, insändare, sportreferat… men flera av dem har liknande uppbyggnad. Rubriken kommer alltid först, men brukar skrivas sist. Den ska väcka intresse och sammanfatta det viktigaste i artikeln.


Tips: Skriva novell Novell – vad är det? Enkelt sagt kan man säga att en novell är en förenklad roman. En novell består av en kort berättelse med en. Reportage mall - Skriva reportage. Ska du skriva ett reportage?


Med hjälp av vår mall för reportage kommer du enklare igång med skrivandet, dessutom är den helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg