onsdag 10 juli 2019

Kristendomen människosyn

Joo, människan har nog ett speciellt ansvar över skapelsen. Om du läser några kapitel riktigt från början av Bibeln så stöter du på det som kännetecknar en kristen människosyn. Gud har skapat både människor och djur och Hen gav människan (sin avbild) i uppgift att råda över och ta hand om skapelsen. Pedagogisk genomgång (12:min) där läraren Mattias Axelsson berättar kort om människosynen inom judendomen, kristendomen och islam.


Människan är skapad av Gud.

Kristendomens människosyn är väldigt lik judendomens. Och det är kanske inte så konstigt eftersom kristendomen var just en del av judendomen. Fast i synen på kroppen och på synden skiljer sig båda religionerna åt. Enligt traditionellt teologiskt uttryckssätt är människan Guds avbild (latin imago Dei ), vilket innebär att var och en har en egen värdighet oberoende av yttre omständigheter.


När den tidiga kyrkans teologer skulle utlägga läran om människans unika ställning tog de hjälp främst av den platonska filosofin. Det må vara sant – men motsägs samtidigt av att Svenska kyrkan fortfarande har miljoner betalande medlemmar. Till detta kommer religioner som vuxit kraftigt på senare år, som katolicismen och islam.


Vad är kristendomens människosyn och livsåskådning?

Jag har en fråga om hur kristendomens människosyn och livsåskådningar är? Hur ser man på människan och livet? Skulle vara bra för mig att hör hur en pastor ser på dessa frågor.


Tack på förhand för ett svar! Grundpelare Precis som i många andra religioner har också kristendomen grundpelare. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. Här skiljer sig kristendomen från en sådan åskådning som naturalismen.


I denna räknar man inte med Gud och inte heller med syndafallet. Därför har man inte heller någon förklaring på detta att människan är både god och on medveten om det goda som ett krav, men inte i stånd att uppfylla det (Rom 7:18f) , och än mindre någon lösning. Din fråga är ganska bred så jag vet inte riktigt var jag ska börja svara på den. Jag föreslår att du börjar med att skriva ordet människosyn i sökordsfältet på Fråga prästen, redan då hittar du ganska många svar som belyser din fråga.


This feature is not available right now. Please try again later. Man bör skilja mellan en persons människosyn , fattad som en benä-genhet att tänka, skriva, handla, osv på ett visst sätt och hans eller hennes människosyn i betydelsen vissa uttryck för sådana dispositioner (hand-lingar, tankar, skrifter). Jag använder ordet ” människosyn ” i det följande i den första av dessa huvudbetydelser.


Att människan är skapad till Guds avbild gör henne omätligt unik och värdefull.

Den kristna människosynen är inte belastad av det darwinistiska föraktet för den svaga och sjuka, inte heller av ett elitistisk mänskoideal à la Nietzsche. Muslimer ser människan som god av naturen, men hon kan bli vilseledd och lurad att göra ont. På så sätt skiljer sig de tre religionerna från varandra i synen på människan.


Islam har den ljusaste människosynen , därnäst kommer judendomen. I den västliga kyrkan har synen varit mörkast. Förutom under de sista årtiondena har både katolsk, ortodox och protestantisk kristendom allmänt haft en negativ och fördömande syn på homosexualitet, grundad på Bibelns ord har tolkas som att homosexualitet skulle vara en synd. Judarna anser att gud valde ut deras folk, och de väntar fortfarande på Messias.


Muslimer tror att gud har velat rädd människorna genom profeterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg