torsdag 1 juni 2017

Skorsten på utsidan av huset

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Att köpa en isolerad stålskorsten och installera den på utsidan av ditt hus är den perfekta lösningen att spara utrymme inuti ditt hem. Skorstenen är en viktig del av ett hus.


Modulskorsten på utsidan av huset. Innehåller som standard en övergång mellan rökrör och modulskorsten, passande antal rörlängder, T-rör 90º, väggfäste och regnhuv.

Sammanställ ditt eget paket genom att använda menyerna nedan. Jag skall installera en braskamin i ett hus utan skorsten. Naturligtvis är det problem med att hitta en bra dragning av skorstennsröret, så mitt förslag till installatören var att placera kaminen vid en yttervägg och dra en utvändig skorsten på gaveln upp till nocken (½ -plans hus ). Han avrådde från detta. Omsluter den här rutan med en attraktiv, v. Deras rum är rätt små så det går inte. Det räcker fint med en stålkonstruktion av rör som leder ut röken på utsidan av huset.


En skorsten behöver däremot inte vara av murad sten.

Det finns en mängd olika stålskorstenar på marknaden och de flesta är relativt enkla att installera. Installationen kan i princip ske var som helst i huset. Utbudet av produkter är rikligt och möjligheterna att sänka sina värmekostnader och samtidigt höja komforten är stor. För många har dock rökgasdragningen (montering av skorsten ) upplevts som ett oövervinnligt problem. Ofta ser man arbetsinsatsen och ingreppet i huset som allt för betungande.


Men av någon anledning backade byggherren på att låta uppföra en skorsten. Schaktet är placerat på utsidan av huset och kommer upp under verandan, jag tror tanken har varit att man även kunnat bygga sig en eldstad för uterummet. Detta är inte nödvändigt för mig, men en klar bonus om möjligheten finns. Premodul kan också monteras på husets yttervägg. Illustrationen nedan visar möjliga monteringar av kamin med skorsten.


Det går att installera skorstenen ra kt uppåt, genom flera våningar, eller installera med “böjar” för att dra rökkanalen till där man vill att den ska mynna ut. Man behöver därför, speciellt vid en tilläggsisolering, se över ventilationen och se till att man på ett korrekt sätt kontrollerar flödet av luft in i och ut ur huset. Men hur fungerar ventilation och vilka system kan man installera och sköta själv?


Här visas ett antal exempel på ventilationslösningar för olika ändamål. Utsidan på en block skorsten kan kläs med kakel eller målas om så önskas. Stora tillverkare av block skorstenar är Tonawerke Schmitz och Schiedel från Tyskland.


Det är en process som kan hålla på i flera åt men man märker det först när fläckarna blir synliga på utsidan av skorstenen , för då har nämligen fukten tagit sig igenom från insidan till utsidan.

Vilket leder till att skorstenen tappar hela sin fuktion och kan till och med gå sönder. Symmetrin mot huskroppen var viktig, så skorstenen kunde byggas lutande på vinden för att skorstenen skulle kunna mynna ut på rätt plats på taket. Eldstaden var ofta placerad i ytterkant av huset , ibland var till och med bakväggen på eldstaden utanför själva huset i form av en putsad vägg som övergick i skorsten.


Utvecklingen av skorstenen har legat i att förfina skarvar, enkel montering på plats med få moment och hög säkerhet på att den är tät och håller de högsta krav som ställs på skorstenen vad gäller hur varm den får bli på den synliga utsidan och genom brännbart bjälklag till exempel. En fuktig skorsten kan bli en perfekt grogrund för olika typer av alger och mögelsvampar. Drabbas du av skador på skorstenen så leder det ofta till en sämre funktion.


För din säkerhets skull lämnar vi års garanti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg