tisdag 27 juni 2017

Argumenterande tal språk

Språket i ditt argumenterande tal ska anpassas såväl till sammanhanget som till dina åhörare. Språket ska kännas naturligt i tal , så stryk eller skriv om meningar som känns krystade när du säger dem högt. Män och kvinnor från olika länder, med olika språk och olika kulturer möts och bildar en familj där deras framtida barn växer upp med flera språk.


Flerspråkighet är inget nytt fenomen, människor har i alla tider och kulturer kunnat tala fler än ett språk. En argumenterande text där eleven redogör för vikten av att bevara det svenska språket , sett från olika synvinklar.

Argumenterande tal Att lära sig svenska språket shema nour. Annette Appelstrand 6views. Ett argumenterande tal som argumenterar för att vi borde tala samma språk i Norden.


Eleven menar bland annat att ett gemensamt språk skulle leda till ett mer enat Norden. Eleven tar också upp motargument och besvarar dessa. Till skillnad från ett argumenterande tal är det viktigt att du använder ett så bra språk som möjligt i en argumenterande text, då arbetet även reflekterar dina språkliga kunskaper.


Det är även avgörande för helhetsintrycket av texten och dess budskap.

Det här är ett argumenterande tal som handlar om varför minoritetsspråken inte behövs i Sverige, och därför bör avskaffas. Eleven för fram argument som handlar om att språk och samhällen förändras, och att det är viktigare att släppa in det nya än att hålla fast i det gamla. Helt är det som har början, mitt och slut : En undersökning av autenticiteten i fyra läroböckers beskrivningar av argumenterande texters struktur. Att argumentera innebär att vi försöker övertyga andra om en viss ståndpunkt.


I ett argumenterande tal är målet att - genom muntligt framförande - övertyga åhörarna att din åsikt är den rätta. Dessutom hålls argumenternade tal även i många sammanhang utanför skolan, och är därför en väldigt. Svenska som andra språk argumenterade tal Said Hassan Nasri. Jag håller på att skriva ett argumenterande tal som jag ska hålla i skolan (gymnasienivå). Skulle va kul och kunna få lite input på det.


Känner att jag har fastnat lite. Någon som har lust och vill hjälpa till? Jag är rädd att det blir lite för personligt, alltså att jag inte riktigt kan bygga argument och motargument på fakta. Du som bor i en kommun i ett förvaltningsområde har rätt att kommunicera med myndigheterna på ditt språk. Du ska kunna få svar i tal och skrift på samma språk.


Du kan begära att få förskola, viss annan pedagogisk verksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska, meänkieli eller samiska. Tips för att skriva en bra argumenterande text.

Hänvisa till källor om det går. Med källhänvisning blir ditt argument mycket viktigare och mer trovärdigt. Föreställ dig ett argument som hänvisar till ett av Martin L. King Jr eller Nelson Mandelas tal.


Att hålla ett argumenterande tal. Att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta. Det gäller att ha en klar och tydlig, s. Den som håller talet ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida.


Debatt är en form av argumentation. För att öva inför provet lät jag mina elever skriva ett eget argumenterande tal , framföra det och också lämna in en skriftlig analys av det. Dels behöver de öva på att skriva och framföra argumenterande tal inför nationella provet och dels var det en bra övning att först få analysera ett eget tal innan de analyserade någon annans. Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska om varför J. Rowling kommer att läsas om hundra år.


Jag har tänkt ta upp argumenten: Allt som finns runt omkring, andra böcker, HP-värl filmer osv. Vi känner igen oss trots att det är fantasy, magi fascinerar, en värld som liknar vår men ändå inte – drömma sig bort. De som blir dåliga på att förstå och uttrycka sig i tal och skrift förstår därmed inte vad som sägs och skrivs och är då inga bra medborgare i en demokrati.


De är ett lätt offer för människor, organisationer och politiska partier som bara argumenterar med känslor riktade mot våra reptilhjärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg