torsdag 8 juni 2017

Kristna traditioner

Inom kristendomen finns det många högtider. Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i. Enligt den kristna traditionen var det just denna dagen som den kristna kyrkan började växa och spridas.


Pingstdagen infaller tio dagar efter Kristi himmelsfärd.

Då firar man andens utgjutande och församlingens bildande. Man kan alltså se pingstdagen som kyrkans födelsedag. Detta har medfört att människornas inställning till de kristna ritualerna har genomgått en förändring.


Allt färre människor i vårt land lägger kristna värderingar i ritualerna. Istället betraktas numera dessa ritualer som viktiga och fina traditioner som är värda att upprätthålla. Den religiösa betydelsen har förlorat sin kraft.


De kristna och judarnas bibel Gamla testamentet utgjorde ursprungligen den judiska religionens heliga skrift.

Vilken relation har man som kristen till den hebreiska delen av bibeln? Men hur ser det ut idag? Det kristna inslaget i svenskt julfirande i början av tjugohundratalet är måttligt.


Påsken symboliserar Jesu död och uppståndelse. Till slut kom man i alla fall överens om att Påskdagen skulle firas första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen,det är därför den ibland faller i mars och ibland i april. En tradition är något som man brukar göra och som återkommer regelbundet. En högtid är en speciell och viktig händelse som firas ofta, till exempel påsk. En del traditioner har en kristen bakgrund.


För de kristna blir Jesu död på detta sätt ett syndaoffer. I Sverige pågår den kristna julen från julaftons kväll, december, till Tjugondedag Knut den 13. I flera fall bygger det nedskrivna på muntliga traditioner som är åtskilligt äldre än själva den skrift som vi har tillgång till.


Vi äter mycket ägg under denna högtid. Som kristna tror vi att Gud har vakat över den här tillkomstprocessen, det vill säga när böckerna har skrivits och när man bestämt vilka böcker som hör hemma i Bibeln. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro.


På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt.

Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Kristen tradition eller västerländsk humanism – En diskursanalys av skolans värdegrund under på.


Pilz menar att man måste skilja på etikens innehåll och dess drivkraft. Det är tillräckligt att skolans värdegrund redovisas med utgångspunkt i demokratin som förhållningssätt. Oavsett vart i världen man blickar ut, är tiden före jul en tid av förberedelser, inte minst andligt. I de länder där den kristna tron är stark omfattar december månad från den första advent och framåt en lång rad av traditioner som följs till punkt och pricka.


Traditionen grundar sig till början på ett helgon som hette Lucia och på 200-talet levde i Sicilien. Lucia var starkt kristen , och efter att hennes moder hade överlevt en svår sjukdom så bestämde hon sig att i tacksamhet skänka hela sin hemgift till de som led nöd på Sicilien. Sveriges största mötesplats för oss med kristna värderingar och traditioner.


Många har funnit lyckan hos oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg