onsdag 21 juni 2017

Första tiden efter skilsmässa

Tiden efter en skilsmässa är ofta kaosartad. Praktiska frågor blandas med de existentiella – var sover barnen i natt och vem är jag egentligen? Nu är inte tid för mottot ”ensam är stark”. Nu är det helt okej att halta fram och be om hjälp, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt. Den första tiden ska du bara försöka stå ut med dina känslor, vila i dem.


Men när du börjar få tillbaka kraften och lusten, då gäller det att hitta något som ger dig glädje och inspiration.

Du måste fråga dig ”vad vill jag med livet? Skilsmässan är ju också chansen till en nystart. Grejen är att allt löser sig! Första tiden efter separation tampades Mimmi med många jobbiga tankar.


Det var en tuff och mörk period. Jag tänkte på hur Jamina skulle hantera det här, och om jag var en dålig mamma som gjorde det här för min skull. Tiden närmast efter skilsmässan var jobbig.


Dessutom saknade Christina sin exman. Idag ser det annorlunda ut.

Christina har gjort karriär som ekonom och hon och dottern har ett bra boende. Det allra bästa och viktigaste är att försöka samarbeta och undvika gräl och bråk så långt det är möjligt. Har ställt frågan till henne också om dessa middagsbjudningar bara är för barnens skull eller om det finns något annat bakom, men får inget svar.


Det kan vara svårt att gå vidare efter en skilsmässa och det är helt förståeligt att du känner din ensam. Man måste dock komma ihåg att det tar tid att komma över en separation. Då det kan vara bra ibland att ta för sig av vad ens närmaste har för råd måste man ändå göra det man själv tycker är bäst. Vad kan vara bra att tänka på när man går igenom en skilsmässa ? Lugnet är skilsmässans vän men det är ju lätt att säga och svårt att agera efter eftersom det handlar om livsmål, beslut, åtaganden, kanske barn och egendomar som kan göra den mest kloka personen galen.


Denna kan dock göras både under och ett par år efter att skilsmässan gått igenom. Många föredrar att ha det snabbt avklarat. Under bodelningen går makarna – och gärna tillsammans med en jurist – igenom vem som har rätt till vad.


Vad äger man och vilka skulder har. Sömnlösa nätter då ångesten river i bröstet och tårarna bränner under ögonlocken kan vändningen kännas långt bort. Och faktum är att vi behöver tid för att gå vidare. Har separationen varit uppslitande kan sorgeprocessen vara lång, minst ett år av starka känslor som kommer och går.


Så blev livet efter skilsmässan. Efter en skilsmässa kan vi på olika sätt försöka underlätta för barnen att hantera den kris det ofta är för dem. Nästan en tredjedel av alla barn i Sverige har skilda föräldrar – och nästan hälften av alla föräldrar som skiljer sig har svårt att komma överens första tiden efteråt.

Karin Wellberg, hennes ex-make och deras son har hittat en fungerande lösning. Angelina Jolie och Brad Pitt har skapat rubriker världen över med sin skilsmässa. Nu berättar Jolie för första gången om separationen. Det är vanligt att man tiden efter separationen eller separationen är extremt hård mot sig själv och ifrågasätter vad man kunde ha gjort annorlunda etc. Många singlar som går igenom en skilsmässa skyller på sig själva för att ens ha gift sig, eller startat förhållandet i första taget.


Honom glömde vi aldrig. Han medger att det går lätt att glömma bort barnen i första stadiet av skilsmässan. Först går man lätt in i gräl då barnet hör på.


Sedan lär man sig att inte göra det när barnet är närvarande. Betänketid – det första och största hindret mot en snabb skilsmässa. En första förutsättning för att man ska kunna erhålla en snabb skilsmässa är att skilsmässan inte behöver föregås av en betänketid. Ska skilsmässan föregås av betänketid kommer den att beviljas tidigast efter sex månader. Detta är den kortaste tid som.


Först och främst är det makarna som har nytta av bodelningsavtalet. Genom bodelningsavtalet har makarna reglerat vem som ska få vilken egendom efter skilsmässan. Därutöver kräver oftast bankerna ett bodelningsavtal om någon av makarna ska överta lån i samband med bodelningen. Boendet kan ibland behöva förändras över tid , beroende på exempelvis barnens ålder. Kanske bor barnet lika mycket hos båda er föräldrar de första åren efter separationen och sedan mer hos den ena av er.


Som förälder behöver du vara öppen och flexibel, se till barnets bästa och inse att det kan se olika ut i olika perioder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg