onsdag 14 juni 2017

Tillväxt efter första mens

Från humörssvängningar till alla hygienartiklar som finns att välja bland! Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse.


Lär dig mer om leva med mens här! Tips och råd kring intimhygien.

Hitta all information här! Du kommer att fortsätta växa, men inte lika fort som du gjorde innan du fick mens. Vanligtvis växer du ungefär 6-centimeter efter att du fått din första mens. Får du mens tidigare, växer du oftast mer än centimeter. Min undran gäller alltså detta med första mens och hur mycket man växer efter det.


De flesta flickor har uppnått sin slutlängd i sexton- till sjuttonårsåldern. En vanlig missuppfattning är att flickor slutar att växa i samband med sin första menstruation. Vanlig ålder för detta är kring år, med en naturlig variation mellan år och år.

Första menstruation inträffar efter cirka år av maximal tillväxtspurt, vilket brukar vara kring års ålder. Därför ökar vikten efter viktnedgången mer än kurvlinjerna i tillväxtkurvan, vilket är helt normalt. En del barn har en markerad tillväxtökning under de första 3-4. Nu är hon orolig att hon inte blir längre.


Menarche, den första menstruationen, inträffar vid drygt 1års ålder ungefär ett år efter den maximala tillväxthastigheten och samtidigt med att tillväxthastigheten påtagligt börjar bromsa in. Tjejer slutar växa när deras pubertet är avsluta och när den börjar och avslutas är även detta individuellt. I förpuberteten har flickorna en ökad längdtillväxt, som avslutas när tjejen får sin första menstruation. Dock fortsätter tjejer att växa efter sin menstruation hur mycket varierar från person till person.


Efter en tids sjukdom kan ett barn som en normal reaktion försöka att ta igen det barnet förlorat, speciellt vad gäller vikten, och åter lägga sig på den högre kurvan som det följde innan det blev sjukt. En speciell situation ses hos nyfödda som har växt dåligt under fosterstadiet. Det genetiskt stora barnet bromsar exempelvis sin tillväxt mot slutet av fostertiden när utrymmet börjar bli för trångt. Man kan stoppa en tidig pubertet med hormonbehandlingar men det vill vi inte efter gemensamt beslut med läkare. Efter mens finns ofta några torra dagar och ingen flytning att se eller känna.


Under de här dagarna är östrogennivåerna låga. När mensen är slut påverkar hormonerna FSH ( follikelstimulerande hormon , follikel = äggblåsa) och LH ( luteiniserande hormon , luteus = gulkropp) äggstocken till att mogna ut äggblåsor till ägg. Tillväxt I samband med att brösten börjat växa brukar längdtillväxten skjuta fart, ibland flera centimeter på några månader.

Höfterna ändrar form och blir bredare. Efter den första mensen har flickor för det mesta sex till åtta centimeter kvar att växa och det tar ungefär två till tre år. Med tiden kommer denna tillväxt som du tydligt kan se att sakta ner tills den helt och hållet slutar. Det här är när de kommer att nå sin längd som de kommer att ha för resten av sina liv. Hos tjejer sammanfaller tillväxtspurten med pubertetens början.


De kommer förmodligen att sluta växa redan när de får sin första mens. Det finns många frågor om mens. Kan en tampong försvinna?


Här svarar UMO:s barnmorska Therese Zetterqvist Eriksson på några av de vanligaste. Mens som varar mellan och dagar är normalt. Hur länge du har mens är individuellt för dig. Efter att mensen är slut så byggs det upp en ny livmoderslemhinna ifall det skulle komma ett befruktat ägg efter nästa ägglossning.


Hur din ägglossning fungerar. När din mens startar så startar också en process i dina äggstockar. Puberteten kryper allt längre ner i åldrarna.


Det händer att 8-åriga flickor har början till bröst och någon enstaka gång till och med mens. Flickor går till doktorn för att de hamnar i puberteten för tidigt. Pojkar när de får vänta för länge. Och vid kom första mensen.


Det var inga konstigheter, hon hade frågat lite om den innan, säger Susanne. När jag frågade om hon var först i klassen med att få mens sa hon nej, två andra flickor hade fått den före henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg