måndag 5 augusti 2019

Kristna symboler fisken

Kristna symboler fisken

Svar: Första gången fisken som kristen symbol omnämns i någon skrift är i Paedogogus, III, xi av Clemens av Alexandria (född omkring år 150) där han rekommenderar sina läsare att låta gravera sina sigill med en duva eller en fisk. Andra tolkar symbolen som ett arv från babylonisk mytologi. Enligt kristen tradition användes symbolen som ett lösen mellan kristna under den första tiden, då kristna periodvis var förföljda. För att undersöka om den person man mötte var kristen kunde man helt enkelt rita en båge, som utgjorde ena halvan av fisken.


Att rita en halv fisk i sanden, och sedan ritade personen man mötte resten av fisken , kunde visa på att de var kristna och att det inte var någon fara. Fisken användes på flera sätt för att ha en kommunikationskanal för möten. Idag firar vi ofta gudstjänster, vanligtvis i kyrkor. Fisk heter på grekiska ichthys, ett ord som bildar initialerna i Jesus Kristus, Guds son, frälsare. Därför blev fisken tidigt en kristen symbol , och användes som ett hemligt tecken under förföljelsen av kristna i det romerska riket.


En kristen symbol , som har använts från det första århundradet. Det grekiska ordet för fisk ichthys, på vilken man gjort en rebus, härleds från de första bokstäverna i Iesoûs Christòs Theoû Soter Jesus Kristus, Guds Son, Frälsaren. For en kristen person eller et kristent samfund bliver det således en kristen bekendelse at tegne eller male en fisk. Fisken kan i evangelierne tolkes som et symbol på den kristne.


Det finns ett flertal kristna symboler , som korset och fisken. Men vet du vad kyrktuppen eller duvan symboliserar? Kristusmonogram De flesta tror att det är ett X och ett P men de är grekiskans CH, vilket är inledningen på Christos, Kristus på grekiska. En av de äldsta symbolerna som kristna ritade på väggarna i katakomberna.


Det grekiska ordet för fisk , ICHTHYS, ICTHYS, ICHTHUS eller ICTHUS läses som en förkortning av IESOUS CHRISTOS THEOU YIOS SOTER som betyder Jesus Kristus, Guds Son, Frälsare. Den kristna symboliken tilldelar objekt eller handlingar en inre mening som uttrycker kristna föreställningar. Kristendomen har lånat ur den gemensamma uppsättningen av signifikanta symboler som är kända under de flesta tidsåldrar och i alla delar av världen.


Kristna symboler fisken

Religiösa symboler är effektiva när de tilltalar både intellektet och. De tidiga kristna under antiken använde en hemlig symbol i form av en fisk , eftersom det grekiska ordet ichtys ( fisk ) också är en förkortning av ”Jesus Kristus, Guds son, vår fräslsare”) Några av Jesus lärjungar var också fiskare och det finns andra kopplingar till Nya testamentet. Symboler kristendomen. Korset är vanligt förekommande i kyrkans värld - tänk att korset har olika betydelser! Korset utan Jesus kropp, betyder ett glädjens tecken.


Korset kallas då uppståndelsekors eftersom Jesus har uppstått KRISTNA. Också fisken förknippas med den kristna kyrkans första tid. Andra är mer specifika för en viss riktning.


Kristna symboler fisken

Varför en fisk som kristen symbol ? Redan under den unga kyrkans första ti då de kristna befann sig under intensiv förföljelse och behövde ett gemensamt tecken, brukade de rita en fisksymbol på marken. Vad betyder PX- symbolen ? Ormen - ond eller god symbol ? En af de mest kendte historier om fisken som symbol , er at kristne i Romerriget brugte den som tegn til hinanden, når de mødtes. Hvis en kristen var i tvivl om, hvilken religion en anden person tilhørte, tegnede han eller hun den ene streg fra fisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg