fredag 30 augusti 2019

Laglig rätt att träffa barnbarn

Jag tror att mor eller far föräldrar har rätt att träffa sina barnbarn. Det finns dom som har varit uppe i rätten för det. Sen kan jag inte svara på om det du skriver om att något speciellt måste ha hänt för att han kan förbjuda dom det. Där har mor- och farföräldrar laglig rätt att träffa sina barnbarn , så kallad visitation rights.


Nu finns det många som anses har rätt och ger sig själva rättigheter att kräva och trakasera föräldrar för att träffa sitt barnbarn.

MEN det sorgligast är att dem inte förstår att deras kontakt skadar barnet. Har barnens farmor någon laglig rätt att träffa sina barnbarn ? Vill absolut INTE lämna barnen där! Men villkoret var att jag skulle sova i samma rum som min före detta svärmor. Nu säger hon att hon aldrig mer vill träffa mig, för någon sak som jag opponerade mig emot.


Och hon skickade hatbrev, otäcka saker. Och finns det ingen laglig rätt att få träffa sina barnbarn ?

Om man ger laglig rätt för mor- och farföräldrar att träffa sina barnbarn vart ska man då dra gränsen? Ska föräldrarnas syskon ha laglig rätt att träffa sina syskonbarn? Det är som sagt sorgligt att många inte får träffa sina barnbarn men det kan även finnas många olika orsaker till detta. Att träffa sina barnbarn är ingen.


Enligt enhetschefen Theresa Vihlman är det aldrig en lätt sak att medla i den här typen av konflikter, där det alltid finns två olika uppfattningar av en situation. Hon tycker att barnens rättigheter i de här fallen eventuellt kunde stärkas. Barnbarnen borde åtminstone ha en laglig rätt att träffa sina mor- och farföräldrar.


Mor och far föräldrar har ingen laglig umgängesrätt som jag förstått det. Dock läste jag en artikel om att Eu domstolen slog fast att mor och farföräldrar har rätt att träffa sina barnbarn. Innebär det alltså en ändring i lagen eller vad innebär det rent praktiskt? Som utgångspunkt har mor- och farföräldrar ingen lagreglerad rätt att ha ett umgänge med sitt barnbarn men vårdnadshavaren har ett ansvar för att barnet så gott som möjligt ska få möjlighet att träffa andra personer som står barnet särskilt nära, kap § tredje stycket FB. En farmors rätt att få träffa sina barnbarn Gå tillbaka.


Jag undrar vad man har för rättigheter att få träffa sina barnbarn. Jag har tre vuxna söner varav den mittersta född -blivit far till två pojkar. Mor- och farföräldrar har laglig rätt att träffa sina barnbarn , så kallad visitation rights.


Andra nordiska länder har lagstiftat om mor- och farföräldrars rätt till umgänge med sina barnbarn.

Det måste bevisas att de är olämpliga att träffa barnbarnen för att de ska kunna nekas umgängesrätt. När det gäller laglig rätt till umgänge med sitt barnbarn så står det i föräldrabalken att talan om umgänge kan ske av annan än föräldern. Det betyder att du som farmor kan föra en talan om rätten att få träffa din sondotter. Du kan inte själv föra din talan i tingsrätten utan det måste ske genom sociala myndigheter.


Jag förstår att detta måste vara en jättejobbig situation för alla inblandande, men jag hoppas att jag kan ge dig lite ledning i frågan. Jag tolkar dig som att du funderar på om far- eller morföräldrar har någon laglig rätt till sina barnbarn och vad socialtjänsten har för roll i en sådan situation. Föreningen saknade barnbarn vill att Sverige ska införa laglig rätt för barn att umgås med mor- och farföräldrar, på samma sätt som i USA. Hon har ingen som helst laglig rätt att kräva umgänge med sina barnbarn om det inte skett en umgängesutredning.


Hur som helst så kan din svärmor aldrig ha rätt att tränga sig på i ditt hem objuden. Hur du skall lägga orden vet jag inte men ibland är det omöjligt att undvika skapa besvikelse. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


I denna fråga är föräldrabalken (FB) tillämplig. På talan av socialnämnden kan dock rätten besluta om umgänge mellan barnet och dennes morföräldrar eller farföräldrar. Föreningen Saknade Barnbarn - Forum för mor- och farföräldrar som inte får träffa sina barnbarn Barnens behov - de vuxnas ansvar Barnen är allas vår framtid.


För att kunna utvecklas till självständiga, empatiska och harmoniska människor behöver våra barn flera vuxenkontakter än enbart sina föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg