tisdag 6 augusti 2019

Transsexualism i sverige

Transsexualism i sverige

Ett trettiotal personer per år genomgår i Sverige ett juridiskt könsbyte och könskorrigerande operationer. Antalet personer som i Sverige söker vård för transsexualism har ökat under de senaste fem åren. Om det beror på en ökad öppenhet, ökad tillgång till vård eller något annat är inte känt. Sverige blir det första landet i världen som erbjuder möjligheten att ändra juridiskt kön efter utredning.


Samma år började även behandling med hormonterapi och kirurgi att erbjudas i Sverige. Patientföreningen Benjamin bildas, Sveriges första organisation för transsexuella. Södra Latin i Stockholm är det första gymnasium i Sverige som ordnar ett. Transsexualism stryks från lista över sjukdomar.


Men så trodde forskaren Anna-Clara Hollander inte alls att det var. Nu är hon väldigt glad över att hennes hypotes inte stämde. Sexualism, som exempelvis i ordet transsexualism , betyder kön och handlar inte om sexualitet.


Kön är ett uttryck som i olika sammanhang kan avse antingen biologiskt, mentalt, socialt eller juridiskt kön. Den januari i år följde Danmark efter. Frågan är om Sverige kan bli land nummer tre? Men nu bryter Frankrike mönstret.


I veckan konstaterade franska hälsodepartementet att transsexuella inte längre ska betraktas som psykiskt sjuka. Det är många jag pratar med som säger att dom inte förstår vad transsexualism är. Dom kan inte relatera. Flyktingar i Sverige har lägre risk för självmord än personer födda här. Socialstyrelsen ser över klassificeringen av transsexualism.


Transsexualism i sverige

Målet är att det inte längre ska ses som en sjukdom i kontakter med vården. Inget psykiskt hälsotillstånd. Den maj beslöt WHO att ändra deras riktlinjer för vad transsexualism skall ses som. För att ansökan ska kunna godkännas gäller vissa regler.


Du måste ha fått diagnosen transsexualism. Du har fyllt arton år och är folkbokförd i Sverige. Rättsliga rådet tolkar lagens kriterier som att du ska ha levt som det kön du känner dig som i alla sammanhang i minst ett års tid. Det kallas ofta för real life eller social transiton.


Uppsatser om TRANSSEXUALISM. Men det gör det, så länge man går via landstinget. Så jag tänkte göra någon slags kalkyl över vilka kostnader jag har haft för vår hittills.


Sverige är det första landet som gav människor med transsexualism möjligheten att ändra juridisk könstillhörighet. I Sverige , liksom resten av världen, klassas transsexualism fortfarande som en sjukdom. Riksförbundet för sexuellt likaberättigande RFSL har framhållit att det finns fördelar med beteckningen, eftersom den ger transsexuella personer möjlighet till finansierad vård.


Transsexualism i sverige

Behandling vid transsexualism När utredningen är färdig kan behandlingen börja. Syftet med behandlingen är att förändra kroppen så den passar med din könsidentitet. Det informerar Socialdemokraternas hälsominister Flemming Møller Mortensen.


Under RLE är det också dags att byta juridiskt namn för att kunna fungera i sin vardag. Det är här viktigt att tänka på att det egentligen inte finns någon koppling mellan förnamn och juridiskt kön (personnummer) men i Sverige finns det en namnlag som ställer till problem. Ja, behovet är kopplat till identiteten, men det är inte identiteten som är “problemet” ju, och det är inte identiteten man behandlar. Som vården har sett ut i bl. Sverige så har det varit mycket fokus på att bara ge vård till personer som har en tydlig identitet som man eller kvinna, men det försöker man alltså tona ner nu.


De preparat och doser som ges i Sverige är vanligen lika de som ges till patienter med hormonstörningar som gör att de inte producerar egna könshormoner. Behandlingen är livslång och preparaten förskrivs i allmänhet av en endokrinolog specialiserad på området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg