fredag 30 augusti 2019

Lär om moksha

Vi förhandlar så att du slipper. Barn och ungdomar befinner sig i studiestadiet. Då ska man studera vedaskrifterna och lära av och respektera sina föräldrar och lärare, och leva kyskt (utan sex). Efter giftermål följer familjestadiet då man tar hand om hem och barn och strävar efter materiell välgång, samt bejakar sin sexualitet (gäller främst män).


Buddhismen förkastade späkningens väg, men full klarhet fås inte, på vilka vägar man kan nå moksha eller nirvana, som är buddhisternas term för moksha. Om arten och värdet av det stadium eller den tillvaroform (respektive absolut förintelse), som vinns i och med moksha , har man olika uppfattning efter olika system, sekt och tro. Hinduismens grunder handlar om återfödelse, brahman, moksha och samsara. Kunskapens (vishetens) väg – man studerar och lär sig så mycket som möjligt för att tillslut komma till insikt om moksha.


Försakelsens väg – man väljer att leva ett liv som fattig och ägnar sig inte allas åt någon form av jordisk njutning. Yoga – man övar upp sina sinnen för att bli medveten om guds närvaro. Utifrån hans möten med ålder, sjukdom, död och asketism utvecklar Buddha sin lära om de fyra ädla sanningarna.


Detta syftar på att allt är lidande, pali dukkha, viket är ett bredare begrepp än “lidande”. Sanningen om lidandets orsak. Vår vän säger såhär: Inom hinduismen är det varje hindus mål att nå moksha – att lösgöra sig från världskretsloppet och bryta den ständigt pågående cykeln av födelse, död och återfödelse – och istället uppgå i brahman. Den högre kunskapen handlar om hur man lär känna akshara, det odödliga, oföränderliga, ofattbara, som saknar ”familj”.


Det rör sig om att finna något som är oföränderligt, evigt etc. Det är en strävan som sedan kommer att återkomma i alla indiska religioner, särskilt buddhismen med sitt nirvana. Om man lyckas uppnå befrielse från återfödelse kallas detta moksha.


Kunskapens väg - du uppnår befrielse genom insikt om hur världens ser ut och fungerar. Det finns flera olika vägar till moksha : 1. Handlingens väg - genom att bara utföra handlingar som ger god karma når du befrielse. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.


Om vi åter igen påminner läsaren om att medan Gautama anses träda fram vid olika tillfällen, åter nedstigande från sin ”förra boning” för mänsklighetens goda och för Sin trogna församling, vilket därmed gör det oemotsägligt att buddhismen inte lär ut en doktrin om en slutgiltig utplåning, så kommer vi ändå att hänvisas. Jag lärde mig i skolan att brahman är världssjälen. Moksha (himlen) eftersom de inte kan bli präster.


Lär om moksha

De måste först dö och födas om till män för att överhuvudtaget kunna bli fri från cirkeln. Meditation: Att gå in Yoga och meditation Meditation som hinduer ofta använder för att finna sin inre själv är nu för tiden även välkänt utanfördenhinduiska tronoch världen. Tecknet kallas AUM eller OM och består av fyra delar.


Kan man erinra den sista stavelsen vet man allting och man kan nå varje hindus mål, moksha. Aumtecknet är en symbol för att det gudomliga genomsyrar allt, att en världssjäl genomsyrar allt i universum. De dyrkar guden i hemmet och i tempel genom lovsånger till guden ära. Genom att säga gudens namn om och om igen i sångerna visar man sin kärlek och hoppas att guden ska upptäcka den hängivne dyrkaren, ta honom eller henne till sig och låt honom eller henne få uppleva moksha - att bli en del av braman.


Vi känner att vi inte vet så mycket om den här religionen. Något vi alla hade hört talas om var deras Gudar, men vi vet inte något om dem. Vi vet också att de tror på karma och reinkarnation, men vi är inte riktigt säkra på vad det betyder. Vi vill lära oss mer om deras livsstil, hur de lever och vad de gör. Mitt arbete berättar om det viktigaste inom religionen och jag önskar att jag hade kunnat lägga ner mer tid på att lära mej mer och skriva mer om religionen.


Nu vill jag ge de som läser det här en inblick i en annan värl långt bort, långt borta. Där djuren är lika heliga som människorna och där man ibland tillber en apa. Den fjärde vägen mot moksha - övningarnas väg (hatha yoga) - handlar bland annat om att ta kommandot över maya, den fysiska kroppen, genom olika övningar.


Lär om moksha

Inom hinduismen så ber man först och främst tidigt på morgonen, då samlas familjen vid ett altare i hemmet, på altaret finns ofta som statyer av gudar, frukt och ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg