måndag 26 augusti 2019

Självmordslinjen anhörig

Självmordslinjen anhörig

Om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv, är det dags att agera. Men vad kan du egentligen göra för att hjälpa och stötta? Om det inte är akut, finns en rad föreningar du kan vända dig till: Anhörigas riksförbund. Anhörigas Riksförbund är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som stödjer anhöriga och anhörigvårdare oavsett ålder, kön eller diagnos hos den som vårdas. Att våga tala om självmord kan kännas som en lättnad för den som har självmordstankar och vara ett sätt att.


Självmordstankar ska alltid tas på allvar. Tveka inte att be om hjälp. Det kan finnas många människor i din omgivning som vill hjälpa till utan att du förstår det. Så berätta för dina närmaste hur du mår och var tydlig med att du behöver hjälp.


Du kan till exempel be om sällskap när du ska besöka vården. En stor del i frigörandet av sin ångestproblematik ligger i modet att konfrontera sig själv och sina tankar. Du som anhörig kan bli världens bästa stöd bara genom att ta reda på fakta om ångestens olika uttryck och effekter och lyssna aktivt när din vän pratar om sina problem. Här kan du chatta anonymt med våra volontärer. Vi försöker hålla chattarna till max minuter, så att fler får möjlighet att komma fram.


Rådgivningen baseras på Motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Som vän eller anhörig kan man få en avgörande betydelse för en person som visar tecken på depression eller självmordsfunderingar. Bara genom att vara närvarande, lyssna, visa förståelse och stötta kan man hjälpa. Det går att ringa alla dagar kl 06. Svenska OCD-förbundet Ananke Förening med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och deras anhöriga.


På Anhörig - och kunskapscenter kan du som anhörig få stö någon att prata med och möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter i gruppverksamheter. Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt med föreningens volontärer. SPES finns för dig som förlorat en närstående genom självmord. Vi ger stöd till efterlevande och arbetar för att förhindra att fler liv går förlorade. Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris.


Linjen är även öppen för anhöriga. Nu presenteras statistik för det första halvåret. Stöd för anhöriga till någon som sitter i fängelse. Mer information på bufff. Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, är en ideell förening som erbjuder stöd till personer som har en ätstörning eller den som är närstående.


Information vid olyckor och kriser. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Sveriges nationella informationsnummer.


Självmordslinjen anhörig

Svensk forskning visar att föräldrar till psykiskt sjuka löper stor risk att själva drabbas av sjukdom. Tyvärr fungerar anhöriga som obetalda vårdgivare, vilket ofta leder till ångest, depression och annan ohälsa, säger Ann Mannerheim, en av forskarna bakom studien. Lotta Uvenkrans och Denny Åberg bestämde sig för att göra något istället för att bara prata om att göra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg