onsdag 7 augusti 2019

Kristendomen gud

Treenigheten betyder att Gud är på tre sätt – samtidigt. De innebär att Gud på en och samma gång är fader, son och helig ande. När vi säger att vi tror på en ”treenig” Gud , så talar vi om dessa tre personer. Du kan läsa mer om begreppet treenigheten.


Enligt kristendomen existerar ett liv efter döden.

En dag ska han komma tillbaka, och då ska alla döda uppstå. Livet fortsätter därefter i Guds rike där alla får evigt liv. Heliga Anden: Den tredje delen av trosbekännelsen berättar om den heliga Anden.


Genom den heliga Anden är Gud närvarande överallt och hjälper oss människor. Mittstenen i kristendomen är den heliga treenigheten som består av fadern ( Gud ), sonen (Kristus) och den helige ande. Enligt Bibeln var modern Maria och fadern den kristna Guden.


Jesus själv har därmed betraktats som en slags halvgud.

Inom kristendomen dyrkar man en enda gud , en gud som skapar världen. Det kallas att Gud är ”treenig”. Man anser att Jesus Kristus är Guds son, som räddar människorna och visar hur Gud verkligen är. Det var dock ingen omedelbar framgång som ledde till en ny folkreligion. Jesus Messias = Jesus Kristus.


I be­gyn­nel­sen ska­pa­de Gud him­mel och jord. Jor­den var öde och tom, dju­pet täck­tes av mörker och en guds ­vind svep­te fram över vatt­net. Och lju­set blev till.


Grunden för den kristna läroutvecklingen är övertygelsen om att Gud har givit sig till känna för oss människor – uppenbarat sig. Gud sa­de: ”Ljus, bli till! Tydligast har han givit sig till känna genom Jesus Kristus.


Kristus ger en bild av hur Gud verkligen är, och han har avgörande betydelse för gemenskapen mellan människan och Gud. Gud , de tror på samma Gud och har samma stamfader Abraham. De tio budorden – Båda religionerna har de tio budorden men de skiljer sig lite från varandra beroende på vilken religion man tillhör.


Att Jesus har levt tror både judendomen och kristendomen på, men med en ”liten” skillnad bara! Gud har skapat både människor och djur och Hen gav människan (sin avbild) i uppgift att råda över och ta hand om skapelsen.

Men eftersom människan har en fri vilja så väljer hon inte alltid det goda. Ansvarstagande, rättvisa, omsorg är ändå viktiga värderingar inom kristendomen och speciellt idag är miljöfrågor mycket aktuella. Jesus var kristendomens grundare.


Kristendom Jesus föddes av Jungfru Maria och hans fader var Gud. Han växte upp i Nasaret och när han var runt år kom han i kontakt med Johannes döparen som också döpte honom. Därmed blev han kristen och han fick många judar med sig att också bli kristna. Gud är allsmäktig, men ingen av de tre religionerna lär ut att Gud har bestämt vad som ska ske så att det kvittar hur vi handlar.


Det är inte heller så att Gud har bestämt vilka som ska komma till himlen och helvetet efter döden. Muslimer och kristna är överens om att människan har frihet att påverka sitt liv och sitt framtida öde. Fadern är Gud och sonen Jesus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg