torsdag 1 september 2016

Psykologisk behandling depression

Psykoterapi och psykologisk behandling. Om du mår psykiskt dåligt eller behöver stöd att göra förändringar i ditt liv kan det hjälpa att gå i psykoterapi eller annan psykologisk behandling. Det innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling. Vid lindrig depression räcker det ofta med psykologisk behandling för att en person ska få stöd att klara sig ur sin depression.


Vid längre och djupare depression kan det vara effektivare med antidepressiva läkemedel, i kombination med psykologisk behandling.

Depressioner är olika hos olika personer. Förutom metoder inriktade på depressioner , ångesttillstån personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa så finns det även psykologisk behandling inriktad på exempelvis smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra. Studier har visat att psykologisk behandling är en effektiv behandling för depression (7), och en skyddande faktor för att inte återinsjukna i en depressiv episod ( 9). Psykologisk behandling effektiv vid depression hos nyblivna mammor.


Vid sådant tillstånd är psykologisk behandling effektivt visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES). Framför allt beskriver författaren vad de mest etablerade psykoterapeutiska behandlingsalternativen för depression har att erbjuda. Precis som i alla former av vård måste behandlingen anpassas efter individuella behov hos personen som ska få behandling.


På så sätt kan denna form av psykologisk behandling sägas vara väldigt aktiv och där eget engagemang är centralt för att nå bra resultat. Om du vill läsa mer om kognitiv beteendeterapi kan du vända dig till kbt.

Beteendeterapeutiska föreningen. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT- behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.


Gå till mobilversionen av bokus. Många nyblivna föräldrar drabbas av depression eller depressiva symtom. Förslag på litteratur är ”Ta makten över depressionen : förändra dina vanor – förbättra ditt liv” av Michael E Addis och Christopher R Martell. Forskare tror att miljöfaktorer, så som en frånvarande moder, påverkar oss på en genetisknivå och skapar hormonella rubbningar som kan leda till att affektiva sjukdomar så som depression bryter ut. Vid depression används en mängd olika terapimetoder och den ena utesluter inte den andra.


Behandling av depressiva tillstånd. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har stor effekt och stark evidens vid behandling av vuxna med lindrig till medelsvår egentlig depression. Vanliga behandlingar vid lindrig och medelsvår egentlig depression är psykologiskt behandling i form av kognitiv beteendeterapi (KBT), interpersonell psykoterapi (IPT) eller psykodynamisk korttidsterapi (PDT). Nyhet Forskare i USA delar in depression i fyra olika typer baserat på undersökningar av hjärnan.


De olika kategorierna kan hjälpa läkare bestämma vilken behandling som passar bäst för patienten. Vid svåra depressioner brukar man rekommendera en kombination av läkemedel och psykologisk behandling. Den som plågas av starka självmordstankar bör ta kontakt direkt med en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, istället för att gå omvägen via vårdcentralen. Här kan du läsa mer o Årstidsbunden depression Bipolär sjukdom.


Vid en svårare depression , kan både läkemedel och psykologisk behandling vara effektiva och ofta kombinerar man dessa.

Vid kognitiv beteendeterapi arbetar man med att förändra tankemönster och beteenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg