måndag 12 september 2016

August ranelid

August Ranelid på Il caffe på Mäster Samuelsgatan i Stockholm! Comments are off for this post. Min bror, begåvad som få, som han jobbar på, studerat i fyra år på konsthögskolan i Amsterdam, kommit bland de sista på Mejan nu och blivit assistent till en av våra största konstnärer!


Ranelid , vid det tillfället år och ännu icke publicerad författare, fick hänga med hem på te men hade egentligen flera saker som talade emot att det skulle bli något. Han var idrottsman, frånskild och hade barn. De bristerna vägdes dock upp av andra egenskaper.

Sorry för instagram bilder men jag har inte tillgång till hans verk på bild- men jag är så stolt att jag nästan ni vet pyser över och blir lite mallig! Hon bjuder in oss i köket där maken står och väntar i form av en pappdocka i naturlig storlek. Den var med på en bokmässa. Nu kan nyfikna som kikar in få en glimt av Björn genom köksfönstret, även när han inte är hemma.


Agnes Ranelid Välkommen in i min värl mamma, fru och lever min dröm på AggeBönan, mitt cafe på Kärleksgatan, och jag vill nästan lova -skönaste hänget i stada! Håret hade fått växa sig långt och var uppsatt i en tofs, efter tips från sonen August , 30. Den yngsta sonen, det är han som håller reda på mig.


Han är konstnär så han säger hur jag ska se ut och så lyssnar jag på honom för han har väldigt bra smak, säger Björn Ranelid. Men i år har det fullkomligt.

Björn Ranelid gått från omtyckt men kontroversiell författare till folkkär superkändis. Enligt Björn Ranelids bror har Leif GW Perssons utspel i Aftonbladet om att Ranelid sålt böcker utan att redovisa inkomsterna tagit honom hårt. Dessutom menar brodern att det saknar grund. Att vara hederlig och göra rätt för sig är stommen i Björns liv. I en ond och småsint omvärld är kärleken och kärleksbudskapet en räddning.


Som en skicklig illusionist förvandlar han, med ett överväldigande bildrikt språk, de udda och utsatta människorna till individualister som försvarar den enskilda människans integritet och värdighet. Området där han bor tillhör Maria Magdalena församling. De flesta har en åsikt om honom. Som den fotbollsfantast från Malmö han är, jämför han sig ofta med Zlatan.


Och tycker att det är orättvist att folk ser glimten i ögat hos Zlatan, men inte hos honom själv. Såväl föräldrarna som farföräldrarna var bosatt i Malmö där han huvudsakligen växte upp på Sallerupsvägen i stadsdelen Ellstorp. Den består av tre platta skivor med profiler av August Strindberg, vilka symboliserar tre sidor av honoalkemisten, språkbehandlaren och målaren. Margareta bor tillsammans med Björn Ranelid. På framsidan avbildas Strindberg med ena handen innanför kavajslaget, på baksidan med ett manuskript i handen.


Prisutdelningen sker under senhösten. Men han är väl medveten om vad han har presterat. Så svarar Björn efter exakt sex sekunders betänketid när jag frågar honom hur han själv skulle inleda den här texten.


Första meningen är helig för mig, den måste sitta.

De nya husens ljusare tegel tar självklar plats över den förra generationens, men grunden är märkbart svajig. Bergen och vidderna som omger byn verkar också påverkade av de mobila kraftiga färgfälten. Tycker inte att de står för ”snille och smak” Han tycker att de ledamöter som i dag utgör Svenska Akademien bör lära sig att ”vårda ordet”.


Läs mer om Bin och människor. Jussi Björling, som Björn skrivit om, glömde sin gamla kavaj under en filminspelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg