tisdag 27 september 2016

Svensk mre mat

Den ( MRE ) Meal Ready-To-Eat även så kallad militär mat , inte kräver vatten som skall tillsättas. De är redo att äta direkt ur påsen, men smakar bättre när den först värms upp. Förpackad i bekväma påsar, med den senaste livsmedels-lagringsteknik, ger dem en fyllig smak under flera års hållbarhet.


Dessa MRE (meal-ready-to-eat) består av en maträtt som värms genom medföljande värmepaket. Värmepaketet kräver inga tändstickor utan fungerar genom kemisk värme. Man läger bara i maten i värmepåsen och aktiverar den genom en slurk vatten ingår), sedan är maten klar efter ca minuter.

Läs om restauranger i Stockholm med Michelinstjärnor. Inlagd sill – ett måste på svenska högtider. Den inlagda sillen är en riktig svensk klassiker med anor från tiden då konservering var a och o för att ta vara på råvarorna och dryga ut förrådet under vinterhalvåret.


Vill du själv konservera maten du ska lagra? MRE och smak bra var att stops hela matt påsen i en kastrull med kokande vanten sedan när den var varmt så hällde jag lite av det kokande vanten i matt påsen Jag kommer nog aldrig köpa MRE någon mer gång. Vi har påsar som garanterar lång hållbarhet.


Den svenska maten har påverkats av våra långa vintrar. Rotfrukter, bär, sill, kantareller, fläsk och vilt är några av råvarorna vi hade tillgång till året om, eller kunde bevara.

Utomlands är vi mest kända för köttbullar, smörgåsbord och knäckebröd. Här har vi samlat våra recept på svensk mat. Från kock Henrik Mattsson. Du kanske inte alla vill lägga ut allt på en gång utan sprida ut inköpen över en lite längre tid. Då kan du göra som jag och de flesta andra – köpa konserver.


Mattrender kommer och går, men vissa rätter består. I den här artikeln hyllar vi husmanskosten med klassiska svenska maträtter. Visst är det spännande att testa nya recept i köket, men ibland vill man satsa på ett säkert kort. Då är den svenska husmanskosten något av det tryggaste (och godaste!) som finns att tillgå i. Bjud upp till fest och servera en härligt svensk efterrätt som avslutning.


Landleys kök är en av Sveriges största matbloggar. Mat är mer än matlagning. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé – med passande vintips. Här hittar du mat - och vintips, recept, inspiration och smarta knep. Bloggen drivs av mig, Madeleine Landley.


Meal, Ready-to-Eat, förkortat MRE och även kallat Meals Ready to Eat är fältransoner som tilldelas Förenta staternas trupper i fält. Här kan du läsa mer om Landleys kök!

MRE motsvarar tyska EPA och svenska 24-timmarsfältransonen från 24H Meals kallad 24H Meal Ration Combat Edition. Numera betecknar svensk husmanskost vanligen traditionell svensk mat som har lågt inköpspris, med stort mättnadsvärde eller med andra ord klassisk vardagsmat. Men det har inte alltid sett ut på det viset, tvärtom har mat länge varit en bristvara i det karga Sverige, och missväxt, kyla och tradition bidrog knappast till att göra Sverige till en stor matnation. Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum.


Svensk mat genom historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg