tisdag 27 september 2016

Narcissistic personlighetsstörning

Personer med narcissistisk personlighetsstörning har påfallande ofta drag av antisocial eller borderlinekaraktär, som ytterligare komplicerar symtombilden och behandlingen. De mest påtagliga dragen är den orealistiska självbilden, där man ser sig som unik, höjd över mängden, och med rätt till särskilda förmåner. Narcissistiska kallar man de personlighetsstörningar som ogrundat har en mycket hög uppfattning om sin egen betydelse, och utifrån denna kommer att agera för att de egna behoven ska prioriteras i alla sammanhang.


Narcissistic personlighetsstörning

Till detta kluster räknas också antisocial personlighetsstörning , som har en del drag gemensamma med det som kallas psykopati. De som har denna störning kan bland annat beskrivas som självtillräckliga, inbilska och egenkära personer med ett allt för stort självhävdelsebehov, samt behov av att stå i centrum. Narcissistisk personlighetsstörning är en störning där individen är överdrivet upptagen av maktlystna prestige och fåfänga.


Att ha en narcissistisk personlighetsstörning innebär en bristande självkännedom, överdriven självkänsla och självbild och ett stort behov av att alltid befinna sig i centrum. Inspirerade av Preventions lista har vi här listat några egenskaper vanliga hos en narcissist. Här är tecken på att du träffat på en narcissist 1. En narcissistisk person kan också beskrivas som egocentrisk, megaloman, egoistisk och självupptagen. Men då talar man om narcissism i bred bemärkelse.


Om man avser den psykiatriska diagnosen narcissistisk personlighetsstörning måste man använda just den termen. Behandling av narcissistisk personlighetsstörning För den som lider av narcissistisk personlighetsstörning finns det hjälp att få. Det finns däremot också många försvårande faktorer i behandling vilka är viktiga att uppmärksamma för adekvata förväntningar och för att så god hjälp som möjligt ska kunna ges.


Läs mer om narcissism i mina tidigare texter. Dessa personer karakteriseras av självupptagenhet. I likhet med de hysteriska personlighetsstörningarna söker de uppmärksamhet och uppskattning. De är utnyttjande, har storhetstankar, bristande förmåga till inlevelse (empati) och nedvärderar andra. Du har kanske redan erfarenhet av den där personen på jobbet som skapar kaos och förstör organisationen.


Narcissistic personlighetsstörning

Med en grandios självbild kräver hen beundran av sin omgivning och har samtidigt svårt att visa empati. Det kan både vara en person med narcissistisk personlighetsstörning eller en person med narcissiskt beteende. Hur narcissistisk personlighetsstörning behandlas? Det finns inget känt botemedel för narcissistisk personlighetsstörning , men psykoterapi (en typ av rådgivning) kan hjälpa personen lära sig relatera till andra på ett mer positivt och givande sätt.


Maria Farm förklarar ytterligare vad som utmärker narcissism – som enligt diagnosmanualen klassas som en personlighetsstörning , eftersom det handlar om ett varaktigt beteende och inget tillfälligt. Enkelt uttryckt är det hur man är och hur andra uppfattar en. Gör inte honom någon tjänst som han eller hon inte tycker behöver återgälda. Det är viktigt att narcissister vet vilka dina gränser är: vad du accepterar och.


Narcissistic personlighetsstörning

Om narcissistisk personlighetsstörning. Denise Rudberg: Man går runt på glas UR Play. Så känner du igen en kvinnlig psykopat. Hur känner man igen en psykopat? Orsaker, förekomst och riskfaktorer.


Mer fakta om narcissistisk personlighetsstörning Personer med störningen växlar ofta mellan två rakt motsatta självbilder: Å ena sidan den idealiserade, storslagna, grandiosa och perfekta – å andra sidan den som är uppfylld av skam och självhat och ofta även har depressiva symptom. Hur beter sig kvinnor som har en narcissistisk personlighetsstörning ? Jag har mina misstankar att en av mina närstående har störningen. Skriv gärna era erfarenheter. Att leva nära n ågon med en narcissistisk personlighetsstörning kan vara oerhört krävande och psykiskt utmattande. Det ta i kom bination med att perso nen lider av någon slags beroendeprob le matik kan i många fall få br ingaren a tt rinna över.


Det handlar om sånt som sker i det fördolda, bakom fasaden. Den narcissistiska föräldern tränar sitt barn till att endast finnas till för att vara en. Inga läkemedel har indikationen personlighetsstörning. Olika typer av terapi kan bli aktuella ex.


Dialektisk beteendeterapi (DBT). Förhöjd självuppskattning är vanligt vid personlighetsstörningar , däribland i narcissistisk personlighetsstörning. Narkissos var i grekisk mytologi en yngling som förälskade sig i sin egen spegelbild.


Här porträtterad i målningen Narkissos av Caravaggio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg