måndag 19 september 2016

Rwanda konflikten

En tredjedel av alla som vittnat i Internationella Rwandatribunalen har varit utsatta för sexuellt slaveri. Bakom konflikten låg en gammal maktkamp mellan hutuer och tutsier, de två största folkgrupperna i landet där hutuerna utgjorde en mycket stor majoritet. Det hela slutade i ett blodbad - känt som folkmordet i Rwanda - där större delen av landets tutsier dödades.


De flesta av landets hutuer mobiliserades av den dåvarande huturegimen. Cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde. Människor ur den folkgrupp som kallas tutsier mördades av människor som tillhör folkgruppen som kallas hutuer.

FN och västvärlden har kritiserats för att vi inte agerade för att stoppa. Politisk oro i grannländerna samt en dåligt utbyggd infrastruktur har hämmat den ekonomiska tillväxten i Rwanda. Finanskrisen drabbade Rwanda hårt men ekonomin är på bättringsvägen.


Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Rwanda är det afrikanska fastlandets mest tätbefolkade land. Konflikten i Rwanda M. Modul I: Orsaker till väpnade konflikter A, 5p.


Great Lakes Region i mellersta delen av östra Afrika.

Men allt började redan långt tidigare, under det senaste århundradet har tutsierna och hutuerna kämpat om att styra landet. De största exportinkomsterna kommer från kaffe och te. Rwanda har mycket odlingsbar mark, men eftersom befolkningstillväxten är hög och landet är mycket tätbefolkat måste ändå mat importeras.


Siffrorna för hur många som dog varierar mellan femhundratusen och en million. Ett ambitiöst återuppbyggnadsprogram pågår, och närmare en femtedel av statsbudgeten är reserverad för utbildning. Hutuerna är i majoritet i båda länderna. Rwanda och Burundi tillhör de mest tättbefolkade länderna i Afrika. I programmet från Rwanda om de hundra dagarna av folkmor möter vi även Yvonne som år gammal överlevde mördandet, pingstmissionären Dag Bohlin som var sista svensk kvar i Kigali, och docent Anne Kubai, som gjort över 2intervjuer med förövare.


En fördjupningsuppgift som redogör för konflikten mellan Tutsi och Hutu i Rwanda (folkmordet i Rwanda ), med fokus på dess bakgrun orsaker och händelseförlopp. Eleven väljer i tillägg även att undersöka konflikten från olika perspektiv - bland annat marxism, konstruktivism, liberalism och genderperspektivet. De två grupperna talar visserligen samma språk, lever likartat med liknande traditioner, men kampen dem emellan har en lång historia. Folkmordet i Rwanda Trots en hel del konflikter har folkgrupperna tutsier och hutuer levt sida vid sida genom århundraden.


Krig och konflikt har gjort att gruppidentiteten för många i Kongo är knutet till deras etnicitet framför deras nationalitet. Många milisgrupper organiserar sig utifrån etnisk tillhörighet, exempelvis hutu eller tutsi. Orsaker: Befolkningen i Rwanda var uppdelad olika där ena parten hade mer makt en de andra vilket ledde till att hutuerna tyckte att det var orättvist att tutsierna hade för mycket makt. Tutsierna ville hämnas på grund av hur de tidigare hade blivit behandlade av hutuerna (att de fick skulden för den ekonomiska krisen i Rwanda ) och ville eventuellt ha hutuernas mark.


Hur konflikten stegrade och varför det egentligen var Belgien som lade grunden till detta folkmord. Då kan man ju undra vad jag menar med tutsier och hutuer, Jo, det är så att det är två olika folkslag i länderna Rwanda , Uganda och Burundi som ligger i Öst-Afrika.

Med över femtio procent kvinnor i parlamentet är Rwanda ett av de länder med jämnast könsfördelning i världen. Men det beror inte främst på en framgångsrik jämställdhetspolitik. Vi ville veta vilken politik och vilka grupper som låg bakom den fatala utgången. Hur kan etnicitet leda till sådana blodiga konflikter ? Hotel Rwanda berättar om hans kamp på ett känslosamt, men ändå inte blödigt sätt. Don Cheadle och alla andra skådespelare förmedlar paniken, rädslan och glädjen, då det finns anledning, på ett sätt som är högst ovanligt i en amerikansk film.


V zemi však nenastal klid a krátce poté se rozhořelo pokračování konfliktu, který vstoupil do dějin jako jedna z největších genocid moderních dějin. Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg