onsdag 28 september 2016

Katolska symboler

Symbolen visar på den ära Jungfrun och Modern lånar från sin Son, Jesus Kristus, rättfärdighetens sol, även på månen som reflekterar solen. Fleur-de lys En symbol för den heliga treenigheten vilken även är symbol för den välsignade jungfrun på grund av dess härstamning från Madonnans lilja. Varje katolsk församling i minsta lilla by är inte bara del av, utan speglar också kyrkan i hela världen och i alla tider. Ordet katolsk betyder universell, alltså något som finns överallt, hela tiden och som välkomnar alla som vill tro.


Det var katolska kyrkan som införde kristendomen i Sverige.

Tillsammans beskrivs de allmänt som ett yttre och synligt tecken på en inre och andlig nåd eller, såsom inom det romersk- katolska systemet, ”yttre tecken och nådemedel. Jag är en kille i åttan som gärna vill veta lite grann om katolska symboler och hur det ser ut inuti en katolska kyrka och gärna varför ni använder just de symbolerna och varför er kyrkas innandöme ser ut så. Jag vore väldigt glad och tacksam om du vill svara.


Svar: Hej Viktor I en katolsk kyrka finns det alltid ett. En beskrivning av insidan i en katolsk kyrka - symboler , viktigt objekt osv. Ladda ned fantastiska gratis bilder om Kristna Symboler. Symboler bygger på att vi skapar relationer mellan våra erfarenheter, känslor och tankar likväl som tro och vissa saker.


Symbolen betyder alltid olika saker för oss och symbolen i sig kan aldrig vara helig, däremot det den symboliserar.

Färger: Svart symboliserar död. Blå symboliserar sanning. Grå är askans färg, beskriver själens och kroppens dödlighet. Grön är växternas färg representerar livets triumf över döden. Som en av världens största och äldsta institutioner har den haft avgörande roll i västvärldens utveckling.


Symboler används i dödsannonser och på gravstenar, men kan också användas i inbjudningar och program. Hos din auktoriserade begravningsbyrån kan du se ett urval av symboler , samt få hjälp med utformning av annonsen, inbjudan och program, samt beställning av gravstenar. Begreppet är mycket mångtydigt.


Vi använder en hel del symboler och symbolhandlingar. Korset är en symbol , ett tecken för den seger Kristus vann på det ursprungliga, unika korset. Kyrkobyggnaden kan ses som en symbol för världen (förhallen), livet i kyrkan (kyrksalen) och himmelriket (altarrummet).


Man bestänker kistan med vigvatten, som påminner om dopet, och man beröker den med rökelse, en symbol för kyrkans böner som stiger upp till Gud för den döde. Vid graven är det katolsk sed att deltagarna kastar en handfull mull på kistan, alternativt bestänker den med vigvatten. Gravplatsen välsignas särskilt. Redan i Nya Testamentet kan vi läsa att en grupp som kallas sadducéerna förnekade att de fanns (Apg 23:8).


Så har även i senare tid materialister och rationalister gjort, vilka försökt bortförklara änglarna i Skriften genom att hävda att de är personifieringar av gudomliga attribut eller är symboler för olika dygder. Reformivrare ledda av framför allt Martin Luther gick sin egen väg och det innebar en uppdelning mellan katoliker och protestanter.

En vanlig symbol i gamla kyrkor och på gravstenar är en dödskalle med två korsade benknotor under. Symbolen har ingenting med piraternas ökända flagga Jolly Roger att göra. Grunden är i stället legenden om Adam. Enligt den begravdes Adams kvarlevor på Moria.


Där planterade hans son Set en gren av Livets Träd. Inte desto mindre finns det många katolska församlingar i Sverige, vilka kan ses i listan över församlingar. Katolsk religion i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg