måndag 26 september 2016

Krönika om stress skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! När jag växte upp så har man alltid fått höra om dagens ungdomar. Det här uttrycket har blivit ett skämt eller någonting alla säger för att visa att dagens ungdomar är lata och inte tillräckligt engagerad i skolan eller på fritiden. Men jag tycker inte det är konstigt att dagens ungdomar är lata eller inte orkar med skolan.


Slutligen reflekterar eleven kort över hur olika personer väljer att hantera sin stress.

För mig handlar det om allt plugg, att hinna ha ett liv utanför skolan och att få högsta betyg i alla ämnen. Stress är någonting vanligt och drabbar de allra flesta, men vad ska man egentligen göra när stressen börjar ta över hela ens vardag? Tänk om man tävlar om vem som får bästa betyget på provet och man presterar dåligt, då känner man sig värdelös, man är inte bra på det man gör. På det sättet kan man skada psyket och göra kampen om vem som presterar bäst till en dålig grej än vad det behöver vara. Av de kontakter som Bris har som handlar om stress så förekommer skolan i cirka procent av kontakterna.


På många skolor förses vi elever tidigt med en makabert stor arbetsbelastning. Orimliga mängder prov och läxor skapar stress. När stressen - blir ohanterlig så leder den lätt till nedstämdhet och en känsla av hopplöshet.


Det tar ett tag för oss människor att inse att skolan faktiskt är viktig, att man behöver en utbildning.

Krönika av en elev på KF. För vissa är det bara en självklarhet, man glider igenom skolan på en räkmacka, med bra betyg och en ljus framtid framför sig. För andra är det betydligt svårare.


Men trots detta drabbas jag av stressen och pressen. Nyligen blev jag nämligen sjuk i en dryg vecka, jag fick en rejälförkylning som slutade med graders feber. När jag låg där i mörkret och undrade om jag någonsin skulle få se dagens ljus igen, var skolan det sista jag oroade mig för.


Skriv en krönika till en ungdomstidning om konsten att ta det lugnt. Resonera kring varför vi stressar så mycket och om det över huvud taget går att leva ett lugnt liv i dagens samhälle. Ge också tips på hur man mitt i all stress kan hitta lugnet.


Enligt skollagen ska svenska skolan vara likvärdig vilket innebär att skolan ska ta hänsyn till varje individs förutsättningar och behov. Den svenska debatten om läxor rör just nu hur läxhjälp ska utformas och finansieras, samt hur en läxa ska vara för att vara bra. Fokus i läxdebatten ligger dock fel. Det är så det ser ut för ungdomar.


Men lösningen tycks ändå finnas där någonstans, i själva skolan. Eller närmare bestämt i de databaser som gör jämförelser mellan skolor möjliga. Utredningens uppdrag har varit att analysera ungdomars livssituation utifrån stress och dess konsekvenser för den psykiska hälsan. Vi fick en uppgift i skolan att skriva en krönika om valfritt ämne.


Så jag tänkte att jag kan lägga ut den på bloggen.

Allt fler unga uppger att de har flera olika psykosomatiska symtom på ohälsa, såsom oro, magont, huvudvärk och sömnsvårigheter, ofta orsakade av stress i skolan. Jens Nygren, docent i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Halmstad och medlem i det forskarteam som arbetar med undersökningen i ett. Dessa två stressfaktorer är de som påverkar ungdomar mest idag men saker börjar gå över styr.


Mobilen har blivit som ett bihang till människor, liknande en extra kroppsdel. Frågorna dyker upp från flera håll i sociala medier som ekande nödrop i vinternatten: Hur ska jag hjälpa mitt sönderstressade barn? Det enda hen pratar om i skolan är betygen? I månader varje år, dagar i veckan och ungefär timmar varje dag spenderar jag och dem resterande miljoner svenska barn och ungdomarna i skolan.


Människor tycker om att ta kontrollen själva. OnT: En krönika är ju som ett kåseri och är mer åt det avslappnade, humoristiska hållet vad gäller texter. Man behöver inte hålla sig till fakta utan kan med gott samvete lätta på mameluckerna och dra en riktig skröna om man så vill.


Du stiger på bussen och tar gratistidningen Metro som du brukar göra. Du sätter dig ner och läser. Plötsligt börjar du tänka på allt som är gratis i Sverige.


Biblioteket, skolan , universitetet och mycket kultur t ex. Du berättar om händelsen och skriver om vilka stora möjligheter vi har i Sverige, bara vi tar chansen. Dagligen hör jag mina skolkamrater uttrycka hur stressade de är.


Uttryck som ”Gud vad jag är stressad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg