fredag 30 september 2016

Att leva med någon som är bipolär

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Varför var det här tvunget att drabba oss? Det är en fråga som många människor någon gång ställer sig när deras familj påverkas av bipolär sjukdom.


Duktiga, kreativa och engagerade i det de gör.

Listan är lång på olika kända vetenskapsmän, kompositörer, konstnärer med mera som har levt eller lever med bipolär sjukdom. Fast är man för ambitiös och jobbar med för mycket driv, är det lätt att bränna ut sig och bli sjuk. Jag har haft fem skov. Att sova, äta och motionera regelbundet är väldigt viktigt och att försöka att inte stressa.


Trots att Olof sköter sig fick han förra året ett bakslag då han blev inlagd och sedan sjukskriven. Det är det som är förbannelsen med sjukdomen – ibland blir man helt enkelt sjuk utan att det finns någon direkt. Mitt tips till dig som har en bipolär partner är därför att hitta ett stödsystem och andra personer som lever med någon som är bipolär.


Ni har troligtvis många gemensamma utmaningar och precis som föräldragrupper är bra för nyblivna föräldrar, för att de går igenom samma saker, så är stödgrupper för anhöriga till bipolära bra för dig som har en bipolär partner. Det finns inte någon anledning att känna dig skyldig.

Att leva med en bipolär person kan vara väldigt svårt för vissa och det är bra att söka stöd för att kunna fortsätta framåt. Vad kan du göra om din partner har en kris? Det viktigaste är att vara medveten om huruvida din partner är kapabel att skada sig själv eller andra. Ja, jag skulle kunna vara tillsammans med någon som är bipolär.


Kanske för att jag är det själv, jag vet inte. De som lyckas bäst med det, är de som under symptomfria perioder lever i ett känslomässigt klimat som inte är särskilt intensivt. Men det här är inget som är lätt, ingen kan undvika att göra fel, eller att hamna i situationer där känslorna tar överhanden.


Ofta blir det en lärotid som kan bli både lång och slitsam. Men om bipolär sjukdom har drabbat dig, antingen som patient eller som anhörig, bör du ändå känna förtröstan i att tusentals människor med samma diagnos lever meningsfulla och produktiva liv. Det kanske inte alltid är lätt, men att leva med bipolär sjukdom innebär inte att du måste ge upp dina drömmar och mål. Psykolog Egil Linge förklarar hur det är att ha en bipolär diagnos och att leva tillsammans med en person som har denna diagnos.


Johan Olofsson och hans sambo Katarina Östergren berättar om sina erfarenheter av att Johan har fått diagnosen. Oavsett hur bra du är på att ta hand om någon så ska du inte behöva sätta ditt liv på paus för att ta hand om någon som är sjuk. Och det här kanske kommer svida: även om du vill det så är du inte rätt person att göra det. En bipolär person som drabbas av ett skov måste få vård som personer i hemmet inte kan ge. Ingen med bipolär sjukdom bör definieras av sin sjukdom.


Rätt hanterad och med bra vägledning, kan livet med bipolär sjukdom handla lika mycket om att leva livet självt som att hantera själva sjukdomen. Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen. Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2.

Bipolär sjukdom är en psykisk diagnos som behandlas med läkemedel och psykoterapi. När jag letar på internet så hittar jag mest information om hur det är att vara bipolär men inte hur det är att vara barn till en person med den sjukdomen. Skulle bli glad om ni ville dela med er av hur det är att växa upp med en.


Att planera en resa om ett halvår är förstås en omöjlighet och det kan jag leva med , men jag har svårt att leva med att någon ringer mig över 1gånger en natt (bokstavligt talat) startar en massa projekt och hamnar i en sådan ekonomisk kris att alla anhöriga får hjälpa till. Bipolär I sjukdom är lika vanligt hos män som kvinnor medan bipolär II sjukdom är vanligare hos kvinnor. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen.


De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg