fredag 9 september 2016

Latinska språk

Latinska språk

Eftersom vulgärlatinet huvudsakligen var ett talat språk råder det osäkerhet om hur enhetligt detta språk var, men det torde ha påverkats av de språk som talades i olika områden av det utsträckta riket. Efter romarrikets fall utvecklades vulgärlatinet sakta till de språk och dialekter som i dag utgör de romanska språken. I skolan gick man huvudsakligen just för att lära sig läsa och skriva latin. Den medeltida latinska litteraturen är oerhört mycket mer omfattande och varierad än den antika.


Latinska ordspråk är något som härstammar från forntida Romarriket. De är givetvis översatta till svenska då de flesta inte kan förstå dem på deras originalspråk. Latin är fortfarande ett språk som existerar, men det är för det mesta i skrifter som vi ser språket. Många av dessa kommer från latinska språket.


Men hur dött det än tros vara, spelade latin tidigare en viktig roll i den europeiska historien. Det var länge västvärldens primära språk. Det talades av miljoner, och påverkat uppkomsten av andra skrivna språk. De latinska låneorden är särskilt frekventa då det handlar om utbildning, forskning, teknik och transporter men mindre vanliga i barnens språk.


Latinet skrivs med det latinska alfabet som vi också använder (med vissa tillägg). För uttalet i klassisk tid gäller att de flesta bokstäver hade samma ljudvärde som i svenska. Latinska citat och ordspråk är det riktigt många människor som har använt. Latin är inte ett språk som vi använder idag förutom det faktum att ord från språket fortfarande finns i medicinböcker och liknande. När du växlar till ett språk från Språkfältet ändras tangentbordslayouten till layouten för det språket.


Använd Språkfältet när du: Vill växla mellan språk med det latinska alfabetet, till exempel engelska, spanska eller franska, och ett språk med ett icke-latinskt alfabet, till exempel arabiska eller kinesiska. I romanska språk kvarstår p, t. I svenska har diftongen ei utvecklats till långt i och -n har försvunnit i infinitivändelsen, i modern tyska finns diftongen kvar medan t blivit långt s. Kursen Latin – språk och kultur behandlar främst enklare latinska originaltexter, såväl prosa som poesi. I kursen ingår fortsatt analys av internationella lånord som bygger på latinet.


Skall man vara drastisk kan man alltså säga, att alla europeer redan känner till det latinska ordförrådet, och i så måtto borde det förstås vara betydligt lättare för dagens europeer att lära sig språket än vad fallet var för våra medeltida förfäder. Det latinska alfabetet är ett alfabet, ursprungligen anpassat för latinet, som har spridits till många andra språk , och som har blivit det vanligaste alfabetet i världen. Det används framförallt i västvärlden, där många indoeuropeiska språk finns, och i länder som har varit västerländska kolonier. Av de germanska språken är den likaledes utdöda gotiskan äldst och har bevarat många äldre drag och böjningsformer som de övriga inom gruppen i allmänhet givit upp. Finskan är ett av få icke-indoeuropeiska språk i vår världsdel, men är för den skull inte opåverkad av influenser utifrån.


Latin tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen och är idag endast officiellt språk i Vatikanstaten. Trots att Latin är ett utdött språk så används och undervisas Latin på flera skolor och de flesta Europeiska språk baseras mer eller mindre på Latinska alfabetet. Europa dock främst i skriftspråket. Tillsammans med den kom också det latinska språket.


Latinska språk

Kyrkans män skrev det latinska alfabetet med en gotisk stil. Runor, trästavar och stenar med inristningar byttes ut mot att använda bläck och pergament. Omkring år 80 samtidigt som vikingatiden startade, kunde man också börja urskilja svenskan som ett eget språk.


Registret är det största oberoende digitala biblioteket över medicinsk terminologi och grundar sig på boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg