tisdag 13 september 2016

Fakta om dödsstraff

Emil Lindberg Avrättningar har alltid varit ett diskuterat och kontroversiellt ämne. På Amnesty Internationals webbsida kan du ta del av massor med aktuell information som berör mänskliga rättigheter och dödsstraff. I högermenyn hittar du fakta om dödsstraffet i världen, argument MOT dödsstraffet , avrättningsmetoder, och mycket annat. Om en förbrytare förtjänar sitt straff anses denne få gottgörelse genom att sona för sitt brott.


Till skillnad från de utilitarister som motsätter sig dödsstraffet om det bara orsakar onödigt lidande hos förövaren talar alltså förespråkarna bland pliktetikerna istället om ett sedligt och nödvändigt lidande.

För att vi människor ska kunna förstå oss på självmord bättre, och även kunna arbeta aktivt för att hjälpa självmordsbenägna, gäller det också att vi kan föra en öppen konversation om det. Därför tänkte vi – trots en risk att trampa någon på tårna – bjuda på tio fakta som du bör känna till om självmord. Lätta fakta om dödsstraff. Genomgång (7:min) där mellanstadieläraren Hedvig Francke berättar på ett lättförståeligt sätt om dödsstraff i världen. I västerlandet fick dödsstraffet stor spridning under medeltiden.


Dödsstraff har förekommit hos de flesta folk. Det låg i statsmaktens intresse att med kraft bekämpa brottsligheten.

Samtidigt kom kyrkans ökade inflytande i samhället att medföra reception av den mosaiska rätten, som föreskrev dödsstraff för ett stort antal brott. Man kan göra det på många olika sätt. Förhindrar dödsstraff brott?


Skapar det rättvisa för offren? Finns det ett humant och mänskligt sätt att avrätta någon? Få svar på frågor om dödsstraff med Amnestys frågor och svar om dödsstraff.


Då var det bara länder som hade avskaffat dödsstraffet , idag är det 1länder som helt avskaffat det i sin lagstiftning. Motståndare till dödsstraffet menar att de substanser som används orsakar stort lidande. Dessutom har företag, som inte vill bli förknippade med dödsstraff , slutat att tillhandahålla sådana produkter, vilket har gjort att tillgången har minskat. Totalt länder genomförde dödsstraff förra året. För tio år sedan var motsvarande antal 3 påpekar hon.


I bland annat Madagaskar och i Republiken Kongo avskaffades nyligen dödsstraffet och i USA minskar dödsstraffen. Inget samband finns mellan dödsstraff och lägre brottslighet. Enligt Kant var moral inte ett medel att använda för att uppnå mål, han menade även att det var fel att använda människor som ett slags medel för att uppnå mål.


Moral handlade, för Kant, inte alls om att uppnå mål och var inte en fråga om känslor då goda handlingar endast var dem som utförts som en plikt. Men frågan om dödsstraffets vara eller icke vara borde gå lite djupare än så.

Varför ska vi ha dödsstraff ? Det klassiska argumentet för dödsstraff är att det skulle ha en avskräckande effekt. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Avrättningarna i Arkansas, Harrisons historia och Fallet Jamal Khashoggi. Observera att antalet brott som teoretiskt skulle kunna ge dödsstraff är väldigt låg i förhållande till vardagsbrott.


Det handlar (min egen uppskattning) om mindre än av alla brott i Sverige ( om vi hade haft dödsstraff ). Förr i tiden använde man ofta regeln “öga för öga, tand för tand”, som menas att den som begått ett brott skulle straffas med vad den gjort eller lika starkt straff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg