tisdag 6 september 2016

Börja träna efter 50

Sånt är livet: Äntligen lite lugn och ro emellanåt. Barnen börjar bli stora och stressen lättar något. Bryt gamla mönster och vanor som kroppen inte mått så bra av.


Prioritera styrketräningen. Efter min -årskontroll som visade förhöjt kolesterolvärde har jag börjat motionera mera regelbundet. När jag får tillräcklig uthållighet siktar jag på Vasaloppet. Men faktum är att du nu behöver ta tag i dig själv och din kropp på allvar. Lägg tid på uppvärmning och nedvarvning, nu har kroppen lite längre startsträcka än tidigare.


Tar man det lugnare får man sämre fysik, åldern i sig har en väldigt långsam verkan så strunta i den, träna efter hur kroppen reagerar. Jag började tävla för elva år sedan, har sprungit marathon i nio och satt PB varje år, känner mig klart på uppgång. Det finns en del vanliga åldersförändringar man kan veta omaxpulsen går. Oavsett ålder behöver vi vara aktiva och träna. Kroppen förändras med åren och vi orkar mindre som 6 än när vi var 30.


Börja träna efter 50

Fysiskt är vi på vår topp vid 25. Men redan vid börjar vi förlora muskelmassa. Efter börjar nedbrytningen av benmassan. Men det kan vara skillnad mellan den biologiska och den kroppsliga fysiska åldern. Bättre sent än aldrig sägs det ju och i detta fallet stämmer det.


Har du inte börjat träna regelbundet som ung kan det vara en god idé att börja träna efter 50. Efter fem år fanns ingen skillnad i dödligheten hos den grupp som började träna när de började studien. Men efter tio år syntes sambandet mellan träning och livslängd tydligt: De som hade börjat träna i -årsåldern hade halverat sin risk att dö i förtid jämfört med dem som inte tränade. Men det är klart en, två eller kanske till och med tre procent av de som börjar träna efter att ha läst en motivationsartikel, kommer att få resultat ( efter år av träning) som är jämförbara med artikelns bilder.


Börja träna efter 50

Bilderna ovan hade passat perfekt i ett annat sammanhang, dock inte i en artikel riktade till nybörjare. Om du lyfter tungt hela tiden kommer du känna dig lite mör efter ett tag. Lite smärta här och där, i knäna, handlederna, armbågarna och axlarna.


Till slut kommer dessa små irriterande smärtor att börja störa din träning och resultat. Det kan ta veckor, till och med månader innan de försvinner och du kan träna på den nivå du. Men det stillasittande arbetet på bank fick henne att vilja börja röra på sig.


Jag ville inte få en bred rumpa så jag började följa med min man ut och springa. Och därmed tog löparintresset fart ordentligt. När Wanja var i -årsåldern sprang hon sitt första maraton. Men sedan hon fyllt har det inte blivit några fler maraton.


Styrketräna i vardagen – med gummiband. Träna efter din förmåga. Gun Holm som tränar varje. Dags att börja träna igen efter sommaren. Så här efter sommaren och ledighet kan det vara svårt att komma igång med träningen och börja träna på gym igen.


Men hur kommer man igång med träningen egentligen? Här följer därför några tips på hur du kan få fart på din träningsmotivation. Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att börja för hårt, då är det lätt att få ont, bli sjuk eller tappa sugen. Malin Ewerlöf Krepp rekommenderar att du försöker få till tre pass i veckan för att riktigt komma in i löpningen och för att få kontinuitet på träningen. Det beror på hur du tränar.


När jag tränar på gymmet så lyfter jag tungt och tar minimala vilopauser mellan övningarna. Jag tränar alltid hela kroppen och efter en uppvärmning med minuters cardio kör jag ett cirkelpass bestående av sex till sju basövningar som exempelvis bänkpress, knäböj och chins. Börja med ett realistiskt mål, både vad gäller antal träningspass per vecka och svårighetsgrad så att det är lätt att klara av och du känner dig duktig efter varje träning.


Alla har tid att träna. Nervsignalerna till musklerna går snabbare och blir mer exakta om du är uppvärmd när du börjar styrketräna, vilket både gör att du kan träna hårdare och att skaderisken minskar. Det är en fråga om prioritering. Vid har kroppen börjat åldras. Motverka krämporna genom att träna upp din styrka.


Andra har också läst Stort test: Här är de bästa löparskorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg