måndag 12 september 2016

Informativt tal disposition

Din disposition är tänkt att vara en guide som hjälper dig att organisera ditt tal , men det är inte skrivet i sten. När du fyller i detaljerna för att faktiskt skriva ditt tal , kanske du upptäcker att vissa punkter i din disposition är onödiga eller ur funktion. Känn dig fri att lägga till, ta bort och ordna poäng vettigt. Det är viktigt att du definierar syftet noggrant innan du börjar skriva ditt tal för att du skall nå dit du har tänkt dig med informationen du tänker presentera. I övertygande tal börjar man också med en inledning, på latin exordium.


Men här är det viktigare, än i ett informerande tal , att väcka åhörarnas lust att lyssna. Skall skriva och hålla ett informativt tal på ca minuter. Hur blir innehållet så tydligt som möjligt?


Inledningen - visa din publik respekt, väck intresse. Talet ska ha en inledning, en avhandling och en avslutning. Avhandlingsdelen bör sedan ordnas kring en dispositionsprincip.


Informativt tal disposition

Här är förslag på användbara dispositioner (obs! vissa har bara två rubriker, kanske hittar du en tredje att lägga till?). Att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta. Det gäller att ha en klar och tydlig, s. Den som håller talet ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida. Debatt är en form av argumentation. Vill inte babbla fotboll typ eftersom alla vet det och det känns konstigt att göra ett informativt tal om det.


Funderar på att prata om problem kring julen. Erik Niva som ett exempel. Bra ämne till informerande tal ! Fördelen med ett informativt tal är att de som kommer för att lyssna till dig är att de sökt sig till dig för att de är intresserade av det du kommer att tala om = Välvillig publik. Du har med andra ord fått lite gratis ethos innan du ens kommit upp på scenen.


Informativt tal disposition

Vet de dessutom vem du är redan innan har du extra ethos med dig. Dispositionen – Vi har en tendens till att prata för länge. Nyckeln till att framföra ett bra tal ligger ofta i ett konsist och kortfattat innehåll. Sällan ska ett tal vara längre än tre minuter, men det är ofta lagom med två till två och en halv minut. Undantagen är förstås de innehållsrika politiska talen och appellerna.


Troligtvis den del som kommer minst naturligt i ett informativt tal om språkhistoria) Logos Detta kommer inte att vara något problem, snarare att inte få det för logostungt! Mer om vad som karaktäriserar de olika typerna finns på: Att skriva och hålla tal. Sen är det dags att samla information.


Informativt tal disposition

Här är ett exempel på ett argumenterande tal och här är en anvisning för hur du kan hålla ett sådant tal. Postat av MediateketPauli Skicka med e-post BlogThis! Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Visst, det kan vara miss­upp­fatt­ning­ar och för­ tal , men se då till att reda ut det.


Informativt tal - Självkänsla röster. Skyll inte pro­ble­men på and­ra! Ursäk­ta mitt utspel, jag är litet käns­lig när det gäl­ler för­äld­rar som inte kan ta ansvar för sina barn. Uppgift: utredande tal Du ska utgå ifrån din argumenterande text (om lokala händelser i Bollnäs). Tänk på att hur du uttrycker dig muntligt och vilken kontakt du har med ”publiken”.


Det ska finnas en röd tråd så att det är lätt att följa ditt tal. Skriv ner ditt tal och träna på det många gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg