måndag 1 juli 2019

Krönika om feminism

Alla som påstår något annat har fel. Om inte min bowlinghallsiakttagelse räcker. Låt mig stapla några enkla fakta. Siffror som talar sitt språk.


Var femte vuxen kvinna och var tjugonde man i Sverige har utsatts för allvarligt sexuellt vål visar en undersökning som redovisades i riksdagen förra veckan.

Här samlar vi alla artiklar om Feminism. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Det nya glastaket, Recensioner: nya romaner och Lika rösträtt 1år. Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Feminism är: SvD Premium, Jämställdhet, MeToo och Bokrecensioner.


En krönika om feminism , där eleven utifrån egna upplevelser och åsikter diskuterar dagens könsroller och kvinnoideal, samt vad det innebär att vara feminist. KRÖNIKA : Jag är inte bara. Jag läser också om kvinnorna i byn Soudiane i Senegal som har läst en tre år lång kurs i mänskliga rättigheter. Att se horoskop som feminism är som att använda kristaller som medicin.


Det vill säga dumt, och potentiellt skadligt.

Feminism handlar om ett arbete för ett mer jämställt samhälle, och feminister påpekar gärna att deras analys bygger på statistik och vetenskap. En krönika signerad Marcus Birro som publicerades häromdagen, där han skriver om ”den aggressiva avarten av feminismen ”, har fått mothugg från flera håll. Många menar att Birro är dåligt påläst om feminism och skjuter nedåt.


I Aktuellt möttes Marcus Birro och Feministiskt initiativs Linnéa Bruno i debatt. Josefine Lin social media manager på Bonnier Tidskrifter, har precis sålt lägenheten och knarkar därmed Hemnet. Fryser ihjäl på alla tre hockeyträningar ena sonen går på varje vecka, tycker annars om att låna böcker på biblioteket, drömmen är att hinna läsa ut dem. Läs mer om varför man vill kalla sig feminist häroch här. Om ett sådant löjligt samhälle existerade, skulle vi inte vilja ta reda på varför det ser ut så och kanske förändra det?


Jag är inte rädd för feminismen , genusforskningen eller kvinnorörelsen, men jag är skräckslagen för mansrörelsen, den som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor. Jag kan inte för mitt liv förstå hur ni kan tillåta denna person att skriva krönikor hos er. En person som öppet förespråkar vål anser att män inte borde gå fria, att män borde förbjudas ha sex med kvinnor.


Som hyllar en seriemördare samt uttalat allmänt förnedrande om män samt anser att de är djur. Feminism är inget konstigt, det är som falukorv – enkelt, gott och billigt och nått man kan slänga fram närsomhelst. Feminism betyder att alla killar och tjejer har lika värde och att vi måste hjälpas åt att påminna varandra om det.


Jag har förstås ingen aning om hur det är att vara kvinna. Gubbarna som anser sig bli överkörda av feminismen har aldrig insett att de själva befinner sig i en privilegierad position och att de har all orsak att känna sig obekväma eftersom deras patriarkalisk.

Men några storslagna feministiska framtidsversioner om kvinnor i tredje världen serverades det alltså inte. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det Witoszek skriver. Läs nyheter, artiklar och se tv-klipp om Feminism på Aftonbladet.


En krönika vid namn Att erkänna problemet är första steget, som handlar om feminism. Eleven redogör för sin syn på begreppet feminism och analyserar jämställdheten i Sverige utifrån Voltaire och upplysningen. Vad ska vi med feminismen till? Patriarkatets sönderfall. Den största revolutionen i mänsklighetens historia.


Så hette det när metoo dundrade in med full kraft i höstas. Men hur kunde världens mest jämlika land vara så ojämlikt? Och är det feminismen som ska lösa problemen – och i så fall för vem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg