onsdag 14 oktober 2015

Resilient samhälle

Resilient samhälle

För ett ekosystem, såsom en skog, kan detta innebära att klara av stormar, bränder och föroreningar, medan det för ett samhälle kan innebära förmåga till återhämtning efter till exempel en naturkatastrof eller politiska oroligheter. Ett samhälle som är välfungerande, robust och flexibelt kan sägas vara resilient. Det betyder att viktiga samhällsfunktioner präglas av stabilitet, samtidigt. Idag har vi kunskap som kan användas, om politisk vilja finns, men det behövs ännu mer för att designa ett resilient samhälle med smarta ekosystembaserade lösningar, byggda på en lokal kunskap och kulturell acceptans. De sociala och ekologiska systemen hänger ihop.


Resilient samhälle

För enkelhetens skull: byt ut samhället mot växten, så blir bilden kanske ännu tydligare. De vindpinade träd som hukar vid kusten eller längs fjället illustrerar hur naturen själv organiserar sin resiliens. Kanske är det genom att kopiera naturens självklara utveckling vi bäst bygger resilienta samhällen. Idag när kriserna står för dörren är detta förstås allvarligt och vi måste tänka om. För att minska potentiellt dramatiska effekter på vårt samhället måste vi höja blicken och utveckla ett resilient samhälle , ett samhället som kan absorbera effekterna av både externa och interna chocker.


Café Planet – Ett resilient samhälle – vad innebär det? Hur bygger vi ett hållbart och motståndskraftigt samhälle ? I kväll har vi chans att lära om det och hur man jobbar med hållbart planerande på olika platser i världen. RESILIENT REGIONS ASSOCIATION ÄR EN IDEELL MEDLEMSFÖRENING och en neutral arena, med fokus på att utveckla samarbeten och nya lösningar för ett samhälle med förmågan att upprätthålla funktionalitet och snabbt återhämta sig från påfrestningar. Helt enkelt ett mer resilient samhälle. Mycket av det arbete som MSB genomför bidrar till att skapa ett resilient samhälle.


Till exempel genom att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser, bidra till att samhället förebygger händelser och ge stöd när en allvarlig olycka eller kris inträffar samt se till att samhället lär sig av det inträffade. Frågorna vi arbetar med utgår från en strategisk nivå och har ett helhetsperspektiv, som kräver mycket horisontellt arbete. Tillsammans bygger vi ett mer resilient samhälle med robusta funktioner och flöden – ett samhälle med förmåga att snabbt överbrygga och återhämta sig från påfrestningar.


På denna blogg delar vi med oss av vår kunskap och erfarenhet kring utvecklingen av ett resilient samhälle där vi med hjälp av innovativa lösningar samt utbildning och övning verkar för att öka samhällets motståndskraft mot samhällsstörningar, öka återhämtningsförmågan vid en samhällsstörning samt att anpassa samhället för. En av vår tids viktigaste frågor är medveten stadsbyggnad i samspel med miljön. Att ställa om till ett resilient samhälle tillräckligt snabbt förutsätter en engagerande samhällsvision. Hubville vill skapa ett alldeles nytt samhälle inom planetära gränser, där människor älskar att bo, arbeta och umgås. Stöder städers och samhällens förmåga att undvika och hantera kriser som följer av ett alltmer komplext samhälle och ett förändrat klimat- och säkerhetsläge.


Resilient samhälle

Syftet är att skapa ett resilient samhälle med en förbättrad förmåga i samhällsviktig verksamhet att motstå och återhämta sig från påfrestningar. Individer som är resilient har färdigheter som hjälper dem att möta och hantera positiva och negativa livshändelser. Resilienta städer och samhällen.


Tillsammans utvecklar nätverket mer resilienta regioner med robusta funktioner och flöden – ett samhälle med förmåga att snabbt överbrygga och återhämta sig från påfrestningar. Mot ett resilient samhälle Forskningsverksamheten producerar och förmedlar aktuell forskningsinformation om säkerhet. Vår uppgift är att följa och förutspå utvecklingstrender, fenomen och ändringar i anslutning till säkerhet. Social hållbarhet är av avgörande betydelse för det demokratiska samhället och är helt nödvändig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.


Ett socialt hållbart samhälle tål påfrestningar, är anpassningsbart och förändringsbenäget ( resilient ). Vi är stolta över att kunna visa vägen mot en effektivare framtid med systeminnovativa idéer, revolutionerande teknik och RD. Syftet är även att ge en gemensam målbild för alla som arbetar med framtidens Kramfors, både inom kommunorganisationen och i samhället som helhet. Hållbar landsbygdskommun.


I Kramfors finns alla de resurser och värden som behövs för omställningen till ett hållbart och resilient samhälle. På samma sätt är system där naturresursförvaltningen fokuserar på flera olika arter, i regel mer resilienta än system som enbart fokuserar på endast en art. Resultat från flera olika forskningsfält har visat att system som består av många olika slags beståndsdelar generellt är mer resilienta än system som består av få.


Ett alldeles nytt samhälle inom planetära gränser, där människor älskar att bo, arbeta och umgås. Det goda livet i samklang med naturen. Ett resilient samhälle innebär ett samhälle som har god motståndskraft eller god förmåga att återhämta sig efter att ha råkat ut för en allvarlig händelse, exempelvis en översvämning. Geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller värden och kvaliteter som är av nationell betydelse.


Om du har en idé som du tror kan bidra till ett mer resilient samhälle genom social inkludering och minskad klimatpåverkan eller om du är intresserad av att utveckla din affärsidé för att bättre svara upp mot FNs hållbarhetsmål alternativt önskar mer information om GU Ventures arbete inom hållbar tillväxt, kontakta gärna Sofia. Tillsammans bygger vi mer resilienta regioner med robusta funktioner och flöden – ett samhälle med förmåga att snabbt överbrygga och återhämta sig från påfrestningar. Vi vill bidra till kunskap som gör samhällen och deras invånare mer resilient.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg