fredag 30 oktober 2015

Bipolär symptom

Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre.


Samma individer drabbas vanligen också av allvarliga depressioner men symtom på depression kan även förekomma i maniska perioder, alternativt kan episoderna vara blandade med intensiva och snabba växlingar mellan. Intresset för saker som normalt är lustfyllda försvinner.

Svåra depressioner orsakar ett stort lidande, ofta med ångest, vilket får betydande konsekvenser för personens funktionsnivå. Depression vid bipolär sjukdom innebär en ökad risk för att försöka ta sitt liv eller att dö till följd av självmord. Vissa har kraftiga symptom redan i barndomen medan andra inte får symptom förrän senare i livet, dock har de visats att de flesta befinner sig i de sena tonåren eller tidig vuxen ålder när de utvecklar sjukdomen. Det finns två olika typer av bipolaritet, bipolär sjukdom typ och bipolär sjukdom typ 2. De vanligaste formerna är bipolär sjukdom typ I och typ II.


Oftast – men inte alltid - har man även återkommande depressioner. Vid bipolär sjukdom typ II har man återkommande depressiva skov och en lindrigare form av förhöjt stämningsläge: hypomani. Symptom för manodepressiv och bipolär är främst förändrad aktivitetsnivå och sinnesstämning.


Ibland kan det vara svårt att skilja symptom på bipolär sjukdom från annan psykisk ohälsa, exempelvis depression.

Vilka tidiga tecken som uppkommer varierar från person till person. Inga av dessa symptom var för sig innebär att du har bipolär sjukdom. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom.


Det finns en viss ärftlighet vad gäller bipolär sjukdom som är större än för vanliga depressioner. Det man ärver är en sårbarhet. Ibland är det yttre händelser såsom stress eller störning av sömnen som utlöser bipolära symptom. De hormonförändringar som kvinnor genomgår efter barnafödande kan också utlösa bipolär depression. Affektiv sjukdom är ett paraplybegrepp som framför allt täcker unipolär depression och bipolära syndrom.


Här fokuseras på bipolära syndroms diagnostik, främst utgående från ICD-1 och läkemedelsbehandling, i stora drag baserat på Svenska psykiatriska föreningens riktlinjer för bipolär sjukdom. Vad är bipolär sjukdom? Individen som lider av bipolär sjukdom växlar mellan att ibland vara deprimera ibland hypoman eller manisk och ibland befinna sig i neutral sinnestämning utan några som helst symptom.


Idag ser indelningen av bipolära syndrom ut så här: Den klassiska bipolära sjukdomen är då det växlar tydligt mellan stämningslägena med djup depression och klassisk mani och den benämns som Bipolär I ( bipolär typ 1). Bipolär II ( bipolär typ 2) består av korta inslag av hypomani med återkommande depressioner. De ser ofta mer än man tror.


Har man misstankar om att man är bipolär är det viktigt att få kontakt med en psykiater, som gör en utredning. Man behöver medicin för att kunna fungera, när man har bipolär sjukdom. Bipolära syndrom hör till ett av de vanligaste psykiatriska tillstånd som vi kan drabbas av.

Det är också ett tillstånd som man måste lära sig leva med. För att kunna ta ställning till och välja bland olika behandlingsalternativ behövs kunskap och information kring vilka alternativ som finns. Dessa är påfrestande både för den drabbade och för omgivningen. Viktigt i diagnostiken är att bipolära sjukdomar har en episodisk prägel och att beteendet i episoder tydligt skiljer sig från barnets vanliga beteende.


Förekomsten av bipolär sjukdom typ I hos barn och tonåringar är cirka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg